IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Москва Шолц избегна категоричен отговор за "Северен поток 2"

САЩ и НАТО са приели да обсъдят предложения, направени от Москва, въпреки че отказват ангажимент алиансът да не се разширява на изток

19:07 | 15.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц отново избегна да даде категоричен отговор за бъдещето на газопродова "Северен поток 2". Той е на посещение в Москва и след разговор с руския президент Владимир Путин коментира, че е важно да се обезпечи транзитът на руския газ в Европа - през Украйна, Беларус и Полша, през "Северен поток 1".

За нас е важно да избегнем военен конфликт, а не "да се настъпваме по палците", коментира още германският канцлер, цитиран от ТАСС.

"Искаме ли война или не? Разбира се, че не", посочи и Владимир Путин и допълни, че по тази причина Москва е дала своите предложения за преговорния процес със западните партньори, допълва Euronews.

Руският президент посочи още, че е готов да преговаря с НАТО и САЩ за прозрачност във военните отношения и ограничаване на оръжията, въпреки че съюзниците не са дали позитивен отговор на исканията на Москва. Русия поиска алиансът да не се разширява на изток, приемайки Украйна и Грузия, както и да намали военното си присъствие в бившите сателити на СССР, сред които България и Румъния.

Владимир Путин коментира, че този въпрос може да бъде решен по мирен път, чрез преговори. Олаф Шолц посочи, че "разширението на НАТО" не означава, че това ще се случи в близко време.

"Говори се, че в близките години Украйна няма да бъде в НАТО. Какво значи "говори се" в международните отношения?", коментира от своя страна руският президент. Путин посочи още, че през последните 30 години НАТО е обещавал да не се приближава до руските граници, но днес има военна инфраструктура на организацията "в близост до нашите домове".

Въпреки отказа на НАТО да приеме искането да не се разширява, алиансът все пак е готов да обсъжда редица предложения, които Москва отправи през последните месеци, коментираха Путин и Шолц след разговора си.

Олаф Шолц разговаря с руския президент броени часове, след като Москва съобщи за оттеглянето на част от военните от украинската граница. Руското министерство на отбраната съобщи за симулирани военни действия по-късно през тази седмица, които ще се проведат на полигон на територията на Беларус. 

Германският канцлер определи новината като "добър сигнал" и се надява и на още подобни, въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази своето притеснение, че няма никакви признаци на деескалация на напрежението по руско-украинската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Корн, това което казваш не е съвсем точно. Едно е рекетите да са в бази на 400 км от столицата както е с Москва, друго е на две три хиляди колометра както е Париж, Лондон, Брюксел. Да не говорим че Вашинктон е на един океан разтояние. Затова руснаците не се плашат от нови държави в НАТО а ги притесняват новите военни бази в близост до границите. Като тези в Ромъния и Полша. Трибалтийските държави също се притесняват от това че са близо и едвали желаят стълкновение, но при военен конфликт Русия-НАТО и те ще трябва да участват и възможно първи да понесат военни удари. Страните на първа линя ще понесат най-много щети и ще дадат най-много жертви. От друга страна докато там няма разположени чужди военни бази имат шанс и да не получат масивен рекетен удар. И обратно там където има бази такъв удар е гарантиран. НАТО не е една държава и каквото и да се кажа Америка и UK едва ли ценят нашите граждани колкото техните. Това че ще загинат хиляди латвийци, литовци, естонци, поляци, чехи, словаци и българи едвали ще ги развълнува толкова колкото ако загинат стотина американци. Виждаш ли някой да се притеснил много за жилядите жертви в Сирия за милионите бежанци от Сирия, Авганистан и Африка. Пет деца убити от някой луд у дома е трагедия. Докато пет хиляди в Африка е статистика. Виж им филмите. Живота на един собствен войник е по-важен от десетки или стотици чужди. Тези другите които загиват те нямат ли семейства нямат ли майки? Казват американците са готови да воюват с Русия до последният украинец. На времето го приемах като шега. В момента се убеждавам е напълно сериозно. Русия е притеснена за своята къща не за чужда. И реакцията и е такава защото е силно притеснена. Знаеш ли защо Японците са атакували Пърл Харбър? Не разчитай че ядрената война е невъзможна. Един въоръжен конфликт много лесно може да прерастне в ядрен. Тогава всички ще са засегнати даже тази които са на другата страна на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Да оставим Украйна настрана. Ако НАТО е близко до руските домове, значи Русия и нейната армия е близко до домовете на държавите от НАТО. Кво значи това, че руснаците ги е страх от съседа си НАТО? Защо да не сме съседи? Всеки си пази границите и си гледа къщата. Нито Русия може да нападне НАТО, нито обратното, ядрена война е невъзможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още