IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изтегля част от военните, разположени по украинската граница*

На 19 февруари в полигона "Обуз - Лесновски" в Беларус ще има симулация на боеве и стрелба в рамките на съвместни учения

11:56 | 15.02.22 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия изтегля част от военните части, разположени по украинската граница, съобщават от руското министерство на отбраната. В изявление на генерал-майор Игор Конашенков става ясно, че военните учения, които Русия провежда в региона, приключват и част от военните се прибират в своите бази.

Мащабните операции за оперативната подготовка на войските и части обаче продължават и в тях участват практически всички военни сили, флота и въздушните части, допълват още от институцията. На 19 февруари се предвижда симулация на военни действия и стрелба в полигона "Обуз-Лесновски" в Беларус, които са в рамките на учението "Съюзна решимост - 2022", провеждано съвместно с военни сили от Беларус.

На практическите действия като наблюдатели са поканени военни аташета по отбраната към посолствата на чужди държави в Беларус и представители на медиите. Поредица от военноморски учения с участието на кораби, подводници и морска авиация се провеждат в оперативно важни райони, прилежащи към територията на Русия, се казва още в изявлението на министерството на отбраната на Русия.

Украйна и Западът успяха да предотвратят ескалация от страна на Русия, коментира украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес, след като стана ясно, че руските военни започват да се изтеглят. "Заедно с партньорите ни успяхме да възпрепятстваме всяка нова ескалация от страна на Русия", каза той, посочва още БТА.

Кулеба предупреди, че все още е твърде рано да се констатира истинско намаляване на напрежението в кризата, разтърсваща Европа от края на миналата година

Базираната в САЩ компания Maxar Technologies, която следи струпването на руските сили от седмици, обаче съобщи, че снимките в последните дни показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия, посочва Ройтерс.

Тази информация не е потвърдена пред Ройтерс от независими източници.

Maxar посочи, че Русия е разположила на предни позиции нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

През последните месеци Москва струпа над 100 хил. военни по границата с Украйна и още 30 хил. - в Беларус. Това изправи на нокти НАТО и Запада, които очакват военна операция на руските войски в Украйна.

Досега от Москва нееднократно коментираха, че военните по украинската граница са част от учение и Русия има право да разполага военни части, където си поиска в рамките на своята територия.

От Кремъл обаче коментират във връзка с появилото се напрежение, че очакват ангажимент на НАТО да спре разширяването си на изток, както и да изтегли военните, разположени в страни, които бяха в орбитата на СССР, включително България и Румъния.

Западните съюзници отказват да изпълнят подобни искания. Те предпуредиха Русия със сериозни санкции, включително и към един от важните проекти за Москва - "Северен поток 2", ако напрежението с Украйна се увеличи.

Много западни правителства препоръчаха евакуация на своите граждани от територията на Украйна. Авиокомпании отказват полети до Киев, а застрахователни компании отказват покритие за самолетите, които извършват полети до Украйна.

На този фон германският канцлер Олаф Шолц посети Украйна вчера (14 февруари) и днес му предстоят срещи в Кремъл. Много анализатори виждат в неговата визита последен шанс за дипломатически изход от кризата.

* Информацията е допълнена с коментара на украинския външен министър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Интересно: как за хора като тебе, все престъпни режими като украинският и американският са "лидери на свободният свят". Явно имаш някакво странно разбиране за свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
До Украйна не стои НИКОЙ !!! Сащанците ги зарязаха, ще ги ползват за пушечно месо. Минските споразумения са ратифицирани от ООН. Под дулата на автоматите, казваш? Ами опълченците, обикновени миньори, два пъти хващат в чувал славната бандеровска армия. То много е лесно, както казваш ти: първо подписване, ама после не спазваме !!!! Това е типично за хора, режими и държави без чест. Крайно време е руснаците да разберат, че споразумения а подобни мерзавци не струват нищо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Едната държава / Украйна / стои между най-важния партньор на САЩ - Европейски съюз - и криминално-феодална азитска държава с ядрено оръжие. Съответно тази държава е ключова за световната сигурност и ред. Другата държава / Афганистан/ дори не се доближава до подобни характеристики. Едната държава / Украйна / има население, което ментално и културно е в 21 век и поддържа своята армия и западните й съюзници, а другата държава има население, което е в Средновековието и мнозинството от него симпатизира на талибаните. Само крайно неграмоттни хора могат да не виждат разликите и да не разбират какво означава Украйна за света, респективно къде стои Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
американците избягаха вече викайки "ние сме с вас"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Шолц и Путин могат да бълнуват за приложението на т.нар. Мински съглашения, колкото пожелаят, но Украйна никога няма да ги приложи, доколкото това ще е края на държавата в този й вид. Подписани под дулото на автомати с любезното съдействие на проруските марионетки Меркел и Оланд, вероятността днес да бъдат приложени е равна на нула. Днес Украйна има държави, които стоят до нея и не са й нужни пораженческите брътвежи на Германия и Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абсолютно съм съгласен на 100%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Путин се оказа невероятен стратег. Направи ги луди и щастливи. Успя да спаси света. Нека е жив и здрав.Смешни ми стават тук два-трима лековати хулители на Русия и ДАВАТЕЛИ всичко свое на бай Джо. Или използват случая да пишат разни неща, които само на тях са интересни. ИСКАМ да видя ПЪРДЯЩИЯ Байдън. И как се ПЕРИ на Путин, как го вкарва в игра, че Русия се пъне да напада Украйна. Лесно му е на дядката да ги нарежда от другата страна на океана. Беше много скоро, когато странният с поведенито си Байдън изведе внезапно войските си (техниката остави там) от Афганистан. ПОМНИТЕ ЛИ? Лузърите от ФАЩ издържаха цели 20 години в Афганистан и после бягаха от покривите на посолството на "демокрацията" и "толерантността" на войните по света. Останалото го знаете.Защо германците си траят? И сега Шолц не спомена за СП. Защото САМО ТЕ знаят какво е да се биеш с Русия и какво е Русия да ти го набие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Нищо ново под слънцето! Давид победи Голиат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Трябва да отдадем заслужено признание на Украйна за неувереността на Кремъл да започне офанзива. Разбира се, Западът не се огъна, но ако Украйна не беше показала, че ще се съпротивлява до край, ситуацията щеше да е различна. За мен в момента Украйна е една от държавите - лидери на свободния свят. Без тях, Източна Европа и балтийските държави щяха да са на прицел. Украйна заслужава цялата възможна помощ от ЕС, САЩ и НАТО, защото е тази необходима преграда между нас и Златната орда.Както се казва, Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
точно това заявиха руснаците и го направиха, а натистите сега се провъзгласяват за победители, смях. аз подкрепм идеята всички натисти вече да могат да излязат от скривалищата си и да си сменят долното бельо. а междувпрочем днес шпаньолите цял ден надуваха ефшестнайстките над главите ни. кого ли се опитват да впечатляват? мечката е далече и ги гледа само на радарите. може би нашето население плашат. някой им е казал, че "българин по руснак не стреля" и те се опитват да ни вразумят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още