IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изтегля част от военните, разположени по украинската граница*

На 19 февруари в полигона "Обуз - Лесновски" в Беларус ще има симулация на боеве и стрелба в рамките на съвместни учения

11:56 | 15.02.22 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия изтегля част от военните части, разположени по украинската граница, съобщават от руското министерство на отбраната. В изявление на генерал-майор Игор Конашенков става ясно, че военните учения, които Русия провежда в региона, приключват и част от военните се прибират в своите бази.

Мащабните операции за оперативната подготовка на войските и части обаче продължават и в тях участват практически всички военни сили, флота и въздушните части, допълват още от институцията. На 19 февруари се предвижда симулация на военни действия и стрелба в полигона "Обуз-Лесновски" в Беларус, които са в рамките на учението "Съюзна решимост - 2022", провеждано съвместно с военни сили от Беларус.

На практическите действия като наблюдатели са поканени военни аташета по отбраната към посолствата на чужди държави в Беларус и представители на медиите. Поредица от военноморски учения с участието на кораби, подводници и морска авиация се провеждат в оперативно важни райони, прилежащи към територията на Русия, се казва още в изявлението на министерството на отбраната на Русия.

Украйна и Западът успяха да предотвратят ескалация от страна на Русия, коментира украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес, след като стана ясно, че руските военни започват да се изтеглят. "Заедно с партньорите ни успяхме да възпрепятстваме всяка нова ескалация от страна на Русия", каза той, посочва още БТА.

Кулеба предупреди, че все още е твърде рано да се констатира истинско намаляване на напрежението в кризата, разтърсваща Европа от края на миналата година

Базираната в САЩ компания Maxar Technologies, която следи струпването на руските сили от седмици, обаче съобщи, че снимките в последните дни показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия, посочва Ройтерс.

Тази информация не е потвърдена пред Ройтерс от независими източници.

Maxar посочи, че Русия е разположила на предни позиции нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

През последните месеци Москва струпа над 100 хил. военни по границата с Украйна и още 30 хил. - в Беларус. Това изправи на нокти НАТО и Запада, които очакват военна операция на руските войски в Украйна.

Досега от Москва нееднократно коментираха, че военните по украинската граница са част от учение и Русия има право да разполага военни части, където си поиска в рамките на своята територия.

От Кремъл обаче коментират във връзка с появилото се напрежение, че очакват ангажимент на НАТО да спре разширяването си на изток, както и да изтегли военните, разположени в страни, които бяха в орбитата на СССР, включително България и Румъния.

Западните съюзници отказват да изпълнят подобни искания. Те предпуредиха Русия със сериозни санкции, включително и към един от важните проекти за Москва - "Северен поток 2", ако напрежението с Украйна се увеличи.

Много западни правителства препоръчаха евакуация на своите граждани от територията на Украйна. Авиокомпании отказват полети до Киев, а застрахователни компании отказват покритие за самолетите, които извършват полети до Украйна.

На този фон германският канцлер Олаф Шолц посети Украйна вчера (14 февруари) и днес му предстоят срещи в Кремъл. Много анализатори виждат в неговата визита последен шанс за дипломатически изход от кризата.

* Информацията е допълнена с коментара на украинския външен министър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Така ли направи видинският какаванин? Мен ме излъга, че не ти е превел добавката за ваксината, защото лично те е боцнал. Обяснява ми боцнах Мави-то, б'ат Стояне един път, втори път, трети път......... и така докато ми свърши виаграта. Ама той явно голям лъжец! Затова мисля, че е разумно да направим очна ставка. Няма да го оставиш да *** наляво и надясно я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Бе честно да ти кажем, и аз това си помислих днеска, като прочетох заглавието... Ама много атомни централи там бре, много реактори, много ТЕЦ, много ***... много ше им е скъп тока...! Ние у Западния свят имаме зелени сделки, токът тече от чешмите за без кинти... Как ше ги пуснеме тука такива изостанали и да им плащаме квотите и надбавките? Честито - честито, ама с икономиката шега не бива, ей... особено със зеления преход! Тамън се боядисахме зелени у Западния свят и сега - айде пак - тецове, аецове... Нека първо си ги закрият като нас, па после "Честито!" Кво ш'кайш по тоя щекотлив въпрос, щото знам, че ти е болка... ? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
markov
преди 2 години
хахаха........аман от палячовщини. Русия през цялото време казваха че си правят учение както миналата пролет. И дума не са проронвали че ще нападат когото и да е. Виж от Козяк ни проглушиха ушите , към двадесет дати насрочиха чак си евакуираха посолствата. Чак накрая Зеленски със сълзи на учи молеше памперса да се спрат че им съсипали икономиката вече щото инвеститорите бягали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Да обобщим. НАТО не само не се изнесе от България, Румъния и другите източни държави, ами разположи още повече военни и техника. Никой не е обещавал че Украйна няма да се присъедини към НАТО. Русия се изложи за пореден път, но поне имаше смелоста да признае че е направила глупост и се изнесе с чест. Големия печеливш от тази ситуация са украинските и руските момчета, които вместо да измират по полетата ще се приберат в къщи, ще обърнат по някоя водка и ще се радват на мацките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ватенка, в твойта реалност, когато отидеш в гората за гъби и се разминеш с мечка, тя не те напада защото се страхува от теб и твоите закани да викнеш ловците? :D Сега в крайна сметка ще връщаме ли посолствата в Киев или ще назначаваме нова дата на руска инвазия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Да и за Крим също и за Абхазия, Осетия и Сирия също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 9
fon
преди 2 години
Подвиха си опашката накрая. Честито на Украйна присединяването й кьм Западния свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Така де - стига за тази зима. Сега малко летни занимания, отпуски из Крим... Па наесен - пак... ;) :lol: Ква им е на военните работата...? ;) :lol: Тамън американците да си боядисат посолството у Киев, да сложат нови компютри и принтери, че сичко изпотрошили. . . като у Кабул... ;) :lol: Ама зорките разведки уловили от "сигурни източници" нова дата - тоя път 22.02.2022 - само гледай кви цифри - напрао прокоба! И ся и посолството у Минск щели да го изнасят... Дето викат французите - айде хаирлия! Тая година полупроводници - от Киев и Минск, па догодина, цели проводници - от Варшава и Букурещ... ;) :lol: Само не стана мноо ясно кой им подмета тия дати на американците? Да не си прави *** некви майтапи...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Тогава изпукаха около 120 дрона еврейски и турски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
За дронопада ли говориш който устроиха арменците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още