IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: ЕЦБ трябваше да заложи ясен край на покупките на активи

Управителят на германската централна банка Бундесбанк е дългогодишен критик на програмата за количествени улеснения

19:13 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябваше да сигнализира ясно намерение да сложи край на програмата за изкупуване на облигации, заяви Йенс Вайдман, президент на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Ройтерс.

Коментарите на Вайдман, който членува в Управителния съвет на ЕЦБ, идват ден след заседанието на регулатора, след което банката обяви, че свива месечния обем на стимулите на половина до 30 млрд. евро от януари, но удължава срока за действие на програмата до края на септември 2018 г. От ЕЦБ сигнализираха още, че си оставят отворена възможността да удължат плана и след това, както и да да увеличат покупките.

„Ръстът се подобрява и голяма част от стимулите са осигурени от раздутия баланс на ЕЦБ, така че релевантността на продължаващи покупки се понижава“, каза Вайдман, който е дългогодишен критик на количествените улеснения. 

„Според мен трябваше да има гарантиран край на изкупуванията на активи, най-вече защото аз, както вероятно знаете, заемах особено критична позиция към покупките на държавни облигации в еврозоната“, допълва Вайдман.

Вайдман, който се смята за потенциален кандидат за поста на Марио Драги, е на мнение, че облекчената парична политика е все още необходима предвид ниската инфлация, така че дебатът е за мащаба на стимулите и за инструментите, до които ЕЦБ трябва да прибягва.

„Основното влияние на нашата програма за стимули не е толкова чрез месечните покупки, а чрез общия обем на облигациите, които вече са в баланса ни“, казва Вайдман. ЕЦБ е изкупила облигации за над 2 трлн. евро и в четвъртък Драги призна, че това става все по-ключов компонент на подкрепата.

Според Вайдман трябва да има ясен край на програмата за стимулите и защото пропастта между икономическия ръст и неговия потенциал бързо се свива.

В петък изказвани имаше и от страна Петер Прат, който е главният икономист на ЕЦБ. Според него единен бюджет на еврозоната може да помогне за справяне с бъдещи икономически кризи, когато лихвите вече са на нулево ниво. 

В подобна ситуация според него лихвените нива може вече да са понижени до долната граница. Прат е на мнение, че в момента има ограничена политическа готовност за създаване на общ бюджет. „В този стадий на европейската интеграция е ясно, че всеки политически приемлив фискален капацитет за еврозоната ще бъде скромен по обхват“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още