IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ остава предпазлива

Решението за свиването на стимулите не е било единодушно - ключов въпрос е бил трябва ли да има точна дата, когато изкупуването на активи да приключи

17:44 | 26.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди, че институцията остава предпазлива, въпреки че вече начерта плана за излизане от мащабната програма за стимули в еврозоната, съобщава Bloomberg.

След редовното си заседание в четвъртък ЕЦБ остави лихвите без промяна, но обяви, че от януари месечният обем на изкупувани активи ще се свие от 60 до 30 млрд. евро. Програмата се удължава до септември 2018 г.

„Решението отразява нарастващата увереност в постепенното приближаване на инфлацията към целта на фона на все по-силната и широко базирана икономическа експанзия“, каза Драги на пресконференцията след заседанието. „Същевременно вътрешният инфлационен натиск е все още като цяло потиснат, а икономическите перспективи и траекторията на инфлацията зависят от подкрепата на паричната политика“, допълни той.

Драги посочи още, че еврозоната все още има нужда от „изобилни“ стимули, а не „значителни“, както беше в предишните изявления. С внимателно подбраната си реторика той посочва, че трябва да има предпазливост, особено докато потребителската инфлация остава слаба. 

Решението за свиването на стимулите не е било единодушно, като ключов въпрос е бил дали трябва да се определи точна дата, когато изкупуването на активи ще приключи.

„Бих характеризирал дискусията като варираща между консенсус, широк консенсус по някои въпроси и голямо мнозинство по други“, каза Драги. По думите му решението покупките на облигации да останат с отворен край е било взето с голямо мнозинство.

Управителят на ЕЦБ подчерта, че има допълнителни рискове, произтичащи от силното евро, което е поскъпнало с 12% спрямо долара тази година. Това има потенциала да потисне инфлацията и да подкопае конкурентоспособността на износителките.

Драги за пореден път посочи, че правителствата трябва значително да ускорят структурните реформи. По думите му това може да бъде основен риск, ако паричните стимули се оттеглят.

Bloomberg припомня, че това е втората корекция в програмата за стимули, след като през април месечният обем на изкупуваните активи беше свит от 80 млрд. до 60 млрд. евро

„Нашата програма е достатъчно гъвкава, за да променяме размера й“, каза Драги. „Можем да я доведем до край плавно и именно това беше доказателството, което сме давали досега“, допълни той.

Еврото поевтинява с 0,8% до 1,1718 долара към 17:25 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още