Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическият спад в Испания вероятно се забавя

Според предварителните данни на испанската централна банка спадът на БВП през второто тримесечие е 0,1%

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания вероятно ще се забави до 0,1% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца, когато бе отчетено понижение от 0,5 на сто.

Това обяви днес испанската централна банка, цитирана от агенция Интерфакс. По този начин Испания ще се приближи до дългоочакваното излизане от рецесията, която започна през 2011 г.

На годишна база БВП на Испания се понижи с 1,8 на сто в периода април-юни спрямо 2-процентовия спад през първите три месеца на годината.

Още по темата

Данните на испанската централна банка показват още, че износът е отбелязал отстъпление с 0,2% във второ поредно тримесечие, докато вносът от своя страна се е увеличил с 0,4 на сто.

Осъществяваните на базата на макроикономическите показатели прогнози от страна на Централната банка на Испания обикновено са близо до реалните цифри, публикувани от статистическия институт на страната (INE), като в голяма част от случаите дори съвпадат напълно с тях. INE ще публикува предварителните данни за динамиката на БВП на Испания през второто тримесечие на 30-ти юли.

Гуверньорът на испанската централна банка Луис Мария Линде заяви миналия месец, че страната вероятно ще се върне към икономически растеж през третото тримесечие на настоящата година.

По-рано във вторник френският финансов министър Пиер Московиси пък обяви, че БВП на Франция вероятно е нараснал с 0,1% в периода април-юни след спада от 0,2% през първите три месеца на 2013 г.

Икономиките на Франция и Испания съставляват общо около 30% от цялата еврозона. Всякакви признаци на подобрение на ситуацията в тези страни е разглежданата от анализаторите като стимул за цялостното възстановяване на региона.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.