Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индустриалното производство в България расте с по-бързи темпове от средното в ЕС

Ръстът на индустриалното производство в еврозоната през май надмина очакванията

Индустриалното производство в България расте с по-бързи темпове от средното в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

В България индустриалното производство се повишава с 1,8% на месечна база през май, след като през април се наблюдаваше свиване с 1,7%, става ясно от данни на Евростат. За, сравнение осредненият ръст на месечна база за ЕС е 1,2%.

Резултатът на България е по-добър от редица страни с положителен ръст на произвоството, сред които Холандия (1,6%),  Испания (1%), Норвегия (0,9%), Финландия (0,9%), Италия (0,7%), Словения (0,7%), Гърция (0,4%) и Великобритания (0,4%). Отделно от това няколко страни отбелязват спад в производството - Дания (-2,8%), Португалия (-2%), Естония (-0,4%), Румъния (-0,4%), Франция (-0,2%), Латвия (-0,2%) и Люксембург (-0,1%). 

На годишна база у нас няма промяна в показателя, което обаче също илюстрира подобряване на ситуацията, тъй като през април спрямо същия период на миналата година индустриалното производство отбеляза спад от 0,7%.

Още по темата

Изменение на годишна база 

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 2,4% на годишна база през май, следвайки повишение с 1,7% през предходния месец, съобщава tradingeconomics.com. Данните надминаха и консенсусната прогноза на пазара за ръст от 2,1%. 

Ускоряване на растежа се наблюдава при междинните (с 2,3% спрямо 0,8% през април) и недълготрайните потребителски стоки (с 2,4% спрямо 1,2% през април). При капиталовите стоки също се наблюдава стабилен темп на нарастване, макар и с леко забавяне (с 3,9% спрямо 4% през април). Производството на енергия обаче се свива с 1% през май, като през април спадът беше с 1,1%. Понижение се отчита и при дълготрайните потребителски стоки с 0,2%.

В Европейския съюз индустриалното производство е нараснало с 2,4% (спрямо 1,9% през април), тъй като производството на междинни и недълготрайните потребителски стоки е нараснало с по-бързи темпове – съответно с 2,2% спрямо 0,9% през април и 2% спрямо 1,1% през април. В същото време растежът на производството се е забавил както за дълготрайните потребителски стоки (1,4% срещу 1,9%), така и за капиталовите стоки (3,7% срещу 4,3%). Производството на енергия е намаляло с 0,8% през май след спад от 0,1% през април.

Сред държавите членки, за които има данни най-голямо е увеличението на промишленото производство на годишна база в Полша – 7,8%, Ирландия – 7,3%, Словения – 5,9%. В същото време най-голям спад се наблюдава в Малта – 6,3%, Дания – 3,3%, и Португалия – 2,6%.

Изменение на месечна база

На месечна база индустриалното производство се повишава с 1,3%, възстановявайки се от спад с 0,8% през април. Данните надвишават предварителните прогнози за ръст от 1,2%. Това е най-голямото увеличение на промишленото производство от ноември миналата година, като продукцията е нараснала в почти всички категории: дълготрайни потребителски стоки (2,1% спрямо -2,1% през април на месечна база); недълготрайни потребителски стоки (2,1% спрямо -1,1%); междинни стоки (1,6% спрямо -0,7%) и производството на енергия (0,5% срещу -5,2%). Само при капиталовите стоки производственият ръст се забавя до 0,6% от 2,2%.

В ЕС индустриалното производството е скочило с 1,2% след спад от 0,8% през април благодарение на ръста при потребителските стоки с дълготрайна употреба (2% спрямо -1,7%); недълготрайни потребителски стоки (1,7% спрямо -0,8%); междинни стоки (1,6% спрямо -0,6%). При капиталовите стоки също има ръст, макар и по-бавен спрямо април на годишна база - 0,6% спрямо 1,2%. Производството на енергия обаче продължава да пада (-0,1% срещу -4,4%).

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямо увеличение на промишленото производство през май спрямо април е регистрирано в Литва (11,6%), Швеция (3,4%) и Ирландия (3,2%). Най-голям спад пък е отчетен в Дания – 2,8%, и Португалия – 2%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Амфибии, амфибии трябва да се произвеждат, мн ще са актуални следващите 30 години докато планетата се прочисти и балансира от натрупалият се ограничен в съзнанието биологичен отпадък.

Още от Европа
Кадър на деня за 23 февруари