Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ING получи глоба от 900 млн. долара по обвинения в корупция и пране на пари

Кредиторът е признал за „сериозни слабости“ при осъществяването на политиката си за надлежна проверка на свои клиенти

ING получи глоба от 900 млн. долара по обвинения в корупция и пране на пари

Снимка: Архив Ройтерс

ING Groep NV се съгласи да плати сумата от 775 млн. евро (900 млн. долара), за да уреди разследване на холандската прокуратура по обвинения, включващи пране на пари и корупционни практики. Това е една от най-големите глоби, налагани на банковия сектор в страната в рамките на наказателно дело, съобщава Bloomberg.

Кредиторът е признал за „сериозни слабости“ при осъществяването на политиката си за надлежна проверка на свои клиенти, с които се избегват извършването на финансови престъпления в холандския си клон в периода 2010 г.-2016 г., става ясно от изявление на базираната в Амстердам банка. В него се посочва също, че кредиторът е предприел действия срещу свои бивши и настоящи високопоставени служители във връзка с делото.

Те включват отмяна на бонуси и „прекратяване на задължения“, посочват от банката.

Още по темата

Разследването беше фокусирано върху ролята на банката в случаи, включващи необичайни плащания, извършени от компанията за телекомуникационни услуги VimpelCom Ltd. на друга компания собственост на узбекистански държавен служител, заявиха от своя страна от холандската прокуратура.

VimpelCom Ltd., която смени името си на Veon, се призна за виновна през 2016 г. във връзка с нарушаване на американското антикорупционно законодателство и се съгласи да плати 795 млн. долара на американските и холандски власти. ING от своя страна беше заподозряна в това, че не е докладвала за извършването на необичайни трансакции или не ги е оповестила навреме.

Плащането на дължимата от ING сума ще се състои в 675 млн. евро глоба и 100 млн. евро върната печалба, като средствата ще бъдат приспаднати при изчисляването на резултатите за третото тримесечие. Управителният съвет на банката ще се откаже от бонусите си за 2018 г. заради глобата.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега