Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Исландски стартъп превръща въглеродния диоксид в скали

Технологията на този етап изисква наличието на вулканични скали, но компанията работи за включването и други видове почви

Исландски стартъп превръща въглеродния диоксид в скали

Снимка: Bloomberg LP

Исландският стартъп Carbfix влиза в борбата с климатичните промени с иновативно решение - превръщане на въглеродния диоксид в камъни, които могат да бъдат съхранявани на практика вечно, разказва Bloomberg.

Технологията предвижда улавянето и разтварянето на въглеродния диоксид във вода. След това тази смес се инжектира в почвата, където се превръща в камъни за по-малко от две години. На този етап са необходими вулканични скали, за да може да бъде осъществена реакцията, но Carbfix работят и за технологии за други видове почви. Водата, смесена с водород, се свързва с калция, магнезия и желязото и образува карбонати, които запълват празното пространство в пластовете.

От компанията обясняват, че този начин за справяне с емисиите е евтин, икономически изгоден и не замърсява допълнително околната среда.

Още по темата

"Реално, ние правим това, което природата прави за милиони години", коментира изпълнителният директор на Carbfix Еда Сиф Пинд Арадотир.

Bloomberg отбелязва, че улавянето и съхранението на въглероден диоксид привлича вниманието на инвеститорите в последните години. В подобни проекти инвестират милиардерите Бил Гейтс и Илон Мъск, които търсят решение за климатичните промени.

Засега концепциите за улавяне на въглеродните емисии са две - още при производството или по-скъпото улавяне на емитираните във въздуха парникови газове. Чрез тази технология може да се постигне въглеродна неутралност, а дори и да бъдат реализирани спестявания, тоест да бъдат уловени по-големи количества въглероден диоксид от емитираните.

Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS) е създадена преди технологията за директното улавяне на въглерод от въздуха да бъде разработена, коментира Bloomberg. Затова и схемата не обхваща тази възможност, но анализаторите препоръчват това да стане като част от целите, заложени в Зелената сделка на общността.

Европа има капацитета да съхранява 4 трилиона тона въглероден диоксид във вид на скали, произведени по технологията на исландската компания. За САЩ потенциалът е по-голям - 7,5 трилиона тона. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
В Австралия има цял завод за складиране на СО2 в Магнезиев Карбонат, построен още преди 10 години.
Исландците откриха топлата вода.
При това т.нар. им "технология" струва по 600 Евро на тон синтетичен бетон.
Няма кой да плаща такива пари.
Нашата технология Вертикална Ферма складира СО2 като произвежда нужни и използваеми материали - бамбуков ламинат, храни, фуражи, торове, влакна, текстил, хартия, картон, и много други, като дори ГЕНЕРИРА ПРИХОДИ.
https://vertikalna-ferma.alle.bg
1
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Умно, но непрактично. На никой не са му изтрябвали скали. По-добре да произвеждат пожарогасители.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Технология за превръщането на СО2 в Бамбуков Ламинат, Хартия, Текстил, Храни, Фуражи, Органични Торове и др.
https://bamboo-biomass.alle.bg

Още от Европа
Credit Agricole подслажда офертата си за Creval