IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще повлияе случаят „Скрипал“ на Brexit?

На 29 март 2019 г. ще се случи раздялата на Великобритания с ЕС, прогнозира Любов Панайотова от Европейския институт

15:38 | 05.04.18 г.
Как ще повлияе случаят „Скрипал“ на Brexit?

Великобритания ясно си дава сметка на фона на случая “Скрипал”, че отслабва в сферата на сигурността. В един такъв скандал, без подкрепата на ЕС, нейната позиция нямаше да бъде това, което е в момента.

Това каза Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски институт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В хода на преговорите за излизане от ЕС все повече се налага мнението, че особено в сферата на сигурността, на обмена на данни, страната трябва да бъде един много сериозен, близък партньор на Европейския съюз и да остане такъв, посочи тя. – В сферата на сигурността вероятно ще се преразгледат някои от връзките, които се смяташе, че могат да бъдат поставени по друг начин.”

Панайотова е на мнение, че това е една много неприятна история, която отслаби още повече позициите на премиера Тереза Мей в собствената й страна, но същевременно в контекста на преговорите няма алтернатива за нея и никой няма да я замести и “да хване този врял картоф и да го задържи още една година".

По думите на директора на Фондация Европейски институт да не се случи Brexit е много малко вероятно, но е възможно Великобритания постепенно да скъсява дистанцията и един ден отново да бъде приета в общността.

Панайотова се надява, че след време е възможно връщане на Великобритания в Европейската общност. Тя смята, че това е сценарият за развитие на ситуацията в обозримо бъдеще, но не и да не се случи Brеxit.

Тя прогнозира, че през ноември, по време на австрийското председателство, ще има яснота за Brexit, но на 29 март 2019 г. ще се случи раздялата на Великобритания с ЕС.

Има ли обществено манипулиране на данни при гласуването на Brexit? Как ще се отрази мигрантската криза на Brexit процесите? На колко фронта води битка Тереза Мей и какви са настроенията? Как ще се отрази на икономиката на Обединеното кралство и отношенията с ЕС Brexit?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още