Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж

Икономическото развитие се основава предимно на секторите на строителството, туризма и професионалните услуги

Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж

Снимка: Pafilia

Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж през първото тримесечие на годината, съобщава кипърското издание "Филелефтерос", като се позовава на официални данни на кипърската статистическа служба.

Според сезонно изгладени статистически данни растежът през първото тримесечие на 2018 г. е 4 процента спрямо съответното тримесечие на 2017 г., докато прогнозите от май бяха за растеж от 3,8.

Още по темата

Растежът през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. е 1 процент.

Положителни са заключенията и във втората оценка за кипърската икономика на Международния валутен фонд (МВФ). Специално внимание се обръща обаче на необслужваните кредити. Програмата за наблюдение се удължава до 31 юли 2019 г.

Според МВФ кипърският БВП е нараснал с 3,9 процента през 2017 г., като икономическото развитие се основава предимно на секторите на строителството, туризма и професионалните услуги.

Същевременно безработицата намалява със стабилни темпове, докато увеличението на заплатите и цените укрепва конкурентоспособността, се казва в доклада на МВФ.

Според МВФ подобрените условия на кипърската икономика се дължат на строгите мерки за повишаване на данъчната събираемост, които са довели до формирането на съществен първичен излишък, както и до спад на показателя на публичния дълг. Въпреки икономическото оживление обаче необслужваните кредити продължават да са в тежест на банковия сектор и усложняват финансовото положение на домакинствата и на предприятията.

МВФ очаква положителното развитие на икономиката да продължи и предвижда растеж от 4 процента за 2018 г. и от 4,2 процента за 2019 г.

/БТА/

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари