IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум около Euronext купува Borsa Italiana за 3,75 млрд. евро?

Сделката ще е победа и за италианското правителство, което от месеци се бори да върне оператора в страната

10:18 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg 

Ясен е победителят в битката за наддаване за италианския борсов оператор Borsa Italiana и платформата за облигации MTS, твърди германското специализирано издание Börsen-Zeitung.

Както е известно, лондонският борсов оператор London Stock Exchange Group Plc стартира ексклузивни преговори с европейския борсов оператор Euronext NV за евентуалната продажба на италианското си дъщерно дружество, а според специализираната медия именно Euronext ще придобие италианската компания.

В надпреварата за Borsa Italiana бяха и германският оператор Deutsche Börse и швейцарската борса Six.

В днешното си издание обаче Börsen-Zeitung твърди, че консорциум от европейския борсов оператор Euronext, италианската насърчителна банка Cassa Depositi e Prestiti (в която държавата държи мажоритарен дял) и Bank Intesa Sanpaolo придобиват оператора за 3,75 млрд. евро. Официалното съобщение вероятно ще последва в петък.


Ако цената е реална, ще се окаже в почти горния диапазон на коментираната от анализатори на Bloomberg стойност от между 2,5 и 4 млрд. евро. 

Лондонската фондова борса обяви в края на юли, че във връзка с прегледа на поглъщането на Refinitiv от Европейската комисия стартира разговори за продажбата на платформата MTS или за целия италиански борсов оператор. Но това не означавало, че ще има и трансакция, каза тя тогава.

През юли европейските антитръстови регулатори временно прекратиха проверката си на офертата на Лондонската фондова борса за придобиване на аналитичната компания Refinitiv за 27 млрд. долара. Отлагането се налага, докато компаниите не предоставят необходимата информация.  

Сделката за Borsa Italiana ще е победа и за италианското правителство, което работи от месеци, за да върне в Италия собствеността на италианската фондова борса. Borsa Italiana се разглежда като стратегически актив в Италия поради собствеността си върху MTS SpA, платформа, използвана за търговия с държавни облигации.

През миналия месец Италия разшири правото на вето на своя орган за пазарен надзор Consob, за да покрие продажбите или покупките на дялове от над 10% в Borsa Italiana. Consob може да се противопостави на всяка сделка въз основа на „финансовата стабилност“ на плана за придобиване, се посочва в постановлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още