IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на търговско споразумение с ЕС ще струва на Лондон повече от коронавируса

Анализаторите са все по-скептични, че подобна сделка е възможна до края на годината

20:41 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ударът за Великобритания от провал на преговорите по търговска сделка с Европейския съюз (ЕС) ще излезе по-скъпо от справянето с коронавируса, предупреждават икономисти от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

Инвестиционната банка съобщи, че последиците от липса на сделка вероятно ще са „два до три пъти по-големи“ от „най-тежката пандемия в следвоенната история“.

Миналата седмица британското правителство се отметна от предишни ангажименти към ЕС, засилвайки вероятността двете страни да не успеят да постигнат търговско споразумение до края на годината. Подобна липса на сделка ще доведе до по-високи разходи за износителите и от двете страни.

Някои анализатори смятат, че разходите ще се прибавят към удара за британската икономика от глобалната пандемия, поради което ще е трудно да се определи кой ще е истинският източник на икономически проблеми през идните години. Но икономисти на Goldman Sachs не са съгласни.

„Отнасяме се скептично към аргумента, че мащабът на икономическите последици от COVID-19 ще засенчи икономическите последици от провал на преговорите за Brexit“, отбелязват те в публикувано в понеделник изследване.

Инвестиционната банка твърди, че най-тежко пострадалите индустрии от коронавируса като забавленията, храните и напитките и търговията на едро са различни от секторите, които е най-вероятно да бъдат наказани от излизането на Великобритания от ЕС. Тук влизат химикалите, текстилът и електрическото оборудване.

Но според икономистите „настоящата стойност на дългосрочните последици от неуспех в постигането на споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания вероятно ще е два до три пъти по-голяма (въз основа на разумни допускания) от настоящата стойност на цикличните щети, причинени от коронавирусната криза“.

Британската икономика нарасна с 6,6% през юли, което е трети пореден месец на ръст, сочат данни на Националната статистическа служба, публикувани миналата седмица. Тя обаче предупреди, че Великобритания „все още е възстановила само половината от загубеното производство заради коронавируса“.

Освен това безработицата в страната нарасна до 4,1% през трите месеца до юли, което е с 0,3% над равнището година по-рано, показаха публикувани във вторник данни.

„Най-лошо представящите се голяма валута, фондов пазар и икономика в света се намират във Великобритания, откакто Борис Джонсън беше преизбран през декември м. г.“, казва Анатол Келетци, основател и съпредседател на компанията Gavekal Research.

Той допълва, че е „много обезпокоен от представянето на британската икономика в бъдеще“. „Страхувам се, че догодина ще бъде дори по-лоша заради комбинацията от COVID, който все още до голяма степен е извън контрол, и допълнителния удар от на практика липсата на резултати от преговорите за Brexit“, отбелязва Келецки.

ЕС и Великобритания продължават да поддържат тесни контакти и плановете им за нов кръг от преговори в областта на търговията в края на месеца остават в сила.

ЕС обаче даде да се разбере, че не може да подпише ново  търговско споразумение, ако Великобритания нарушава вече узаконени ангажименти.

В понеделник британските депутати премахнаха първото правно препятствие пред прилагането на т. нар. законопроект за вътрешния пазар – набор от нови закони, който, ако бъде одобрен от двете камари на британския парламент, ще наруши международното право. ЕС поиска от Великобритания да внесе поправки в законопроекта възможно най-скоро и не по-късно от края на този месец, а ако не го направи, съюзът вероятно ще заведе дело срещу британското правителство.

И двете страни си дадоха срок до октомври да постигнат споразумение, което след това да може да бъде ратифицирано до края на годината, но анализатори са все по-скептични, че това ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още