IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk продава бизнеса си с петролни танкери за 1,7 млрд. долара

Купувач е мажоритарният собственик в датската компания

15:28 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: www.maersktankers.com</em></p>

Снимка: www.maersktankers.com

A.P. Moller-Maersk A/S, собственик на най-голямата линия контейнери в търговското корабоплаване, съобщи в сряда, че продава подразделението си с петролни танкери на мажоритарния си акционер за 1,17 млрд. долара. Това е поредният ход, с който датската компания се опитва да раздели обширните си операции, съобщава Wall Street Journal.

Продажбата на Maersk Tankers – един от най-големите оператори на петролни танкери в света, е втората продажба на компанията, откакто обяви плановете си миналия септември да отдели транспортния от енергийния си бизнес.

Миналия месец Maersk обяви продажбата на подразделението си Maersk Oil на френската Total за сумата от 4,95 млрд. долара. В списъка на компанията за продажби все още се намират подразделенията ѝ Maersk Drilling, което управлява петролни и газови кладенци основно в Северно море, и Maersk Supply – флота от 44 кораба за помощни крайбрежни операции.

Главният изпълнителен директор на Maersk Сорен Скоу заяви, че продажбата представлява „важна стъпка в нашата стратегия за освобождаване на ресурси и фокусиране на бъдещия растеж на A.P. Moeller-Maersk върху контейнерни превози, пристанища и логистика“.

Купувач на танкерното подразделение е APMH Invest, дъщерно дружество на A.P. Moeller Holding, която е мажоритарен акционер в A.P. Moeller-Maersk. След приключване на сделката купувачът планира да създаде консорциум с Mitsui & Co., за да управлява бизнеса с танкери.

Продажбата е тежка за Maersk, която притежава бизнеса с танкери от 1928 г. Подразделението транспортира рафинирани петролни продукти в цял свят, има флота от 161 танкера и 3100 служители.

Maersk заяви, че ще използва постъпленията от продажбата, за да намали дълга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още