IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон се присмя на „закъснялата“ подкрепа на Вайдман за програмата на ЕЦБ

Френският президент отказа да сподели дали ще даде своята подкрепа за управителя на Бундесбанк в надпреварата за наследник на Марио Драги

21:21 | 21.06.19 г. 2
<p>
	Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон иронизира „закъснялата“ подкрепа на гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман относно програмата за закупуване на държавни облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс.

Отговорът на Макрон дойде след въпрос от страна на журналисти за възможността Вайдман да наследи Марио Драги на поста управител на ЕЦБ. 

„Много се радвам, наистина много, че членовете, които силно се противопоставяха, оспорвайки дори законно решенията на Марио Драги и Директните монетарни трансакции, закъсняха, а сега енергично се обръщат към този възглед“, каза с ироничен тон френският президент пред журналисти.

Франция планира да съсредоточи усилията си върху избирането на предпочитания от нея кандидат за председател на Европейската комисия, като остави на заден план поста на гуверньор на ЕЦБ, което може да отвори пътя за германски наследник на Драги.

„Мисля, че това означава, че всички ние крием добро в себе си и можем да се превърнем в по-добри хора“, продължи Макрон на шега, добавяйки: „Така че има причина да бъдем оптимисти за човешката природа“.

Той отказа да сподели, дали Вайдман ще получи неговата подкрепа.

Гуверньорът на Германската централна банка се отказа от своята позиция в сряда относно програмата на ЕЦБ за закупуване на облигации, обявена по време на дълговата криза в еврозоната. По този начин Вайдман се опита да спечели преднина в надпреварата за поста на Марио Драги.

Въпреки че официално правителството на Ангела Меркел подкрепя Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, редица официални представители в Берлин и Брюксел заявиха, че тя би била склонна да се откаже от него в замяна на ръководния пост в ЕЦБ.

Вайдман е единственият опонент на Управителния съвет на ЕЦБ по отношение на програмата за директни монетарни трансакции, която той вижда като начин за финансиране на правителствата. През 2013 г. Вайдман свидетелства срещу ЕЦБ в германско дели срещу програмата.

Управителят на Бундесбанк, който е пазител на германската икономическа ортодоксалност, е един от кандидатите за поста управител на ЕЦБ, заеман все още от Драги, чийто мандат изчита през ноември. Вайдман обаче може да се сблъска с опозиция на задлъжнелите страни в южните географски ширини на блока, които подкрепят политиката за намаляване на лихвите.

Германският вестник Die Zeit публикува интервю с гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман, който даде уверения относно ангажимента си „да направи всичко необходимо“ да защити еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Президентът на ЦБ определя паричната политика ? По-скоро паричната политика избира своя президент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още