Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Меркел: МВФ и Световната банка трябва да бъдат реформирани

Германският канцлер призова западните страни да реформират глобалните институции с оглед постигането на печеливши за всички резултати

Меркел: МВФ и Световната банка трябва да бъдат реформирани

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел защити пламенно многостранния ред след Втората световна война, като заяви, че компромисът е добродетел в международните отношения. Думите й бяха изтълкувани като прикрита критика към американския президент Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

В обръщение пред световни политически и бизнес лидери в Давос Меркел призова западните страни да мислят извън тесните си национални интереси и да реформират глобалните институции с оглед постигането на печеливши за всички резултати.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е силно зависима от международната търговия и поради това е силно заинтересована от запазването на целостта на глобалните многостранни системи, които сега се сблъскват с подхода „Америка на първо място“ на Тръмп.

„Западният свят трябва да действа срещу фрагментирането на международната архитектура и да бъде готов да реформира съществуващите институции“, каза Меркел в обръщението си пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Още по темата
„Мисля, че трябва да разбираме интереса си по начина, по който мислим за интересите на останалите, и така да създадем печеливша за всички ситуация. Това е предварителното условие за мултилатерализма“, допълни германският канцлер.

Глобални организации като Международния валутен фонд и Световната банка трябва да бъдат реформирани, за да се възстанови доверието в световната финансова система, смята Меркел.

“Дълго време страни с нововъзникваща икономика като Китай и Индия влияеха върху световната икономика много силно, а когато съществуващата система отнема твърде дълго време за реакция, последиците са, че останалите страни стават забележими чрез нови институции“, допълни тя.

Меркел, която е канцлер от 13 години, опитва да защити западния съюз, разтърсен от президентството на Тръмп и да укрепи Европейския съюз, в който Германия вложи следвоенната си идентичност, но сега той е подложен на изпитание от Brexit и национализма.

Тя беше наречена „последният защитник на либералния Запад“, когато Тръмп наследи Обама, въпреки че не приема прозвището.

Меркел заяви, че Европа е поела по път, който не гарантира успех, тъй като е изправена пред икономически сили като САЩ и Китай. „Търсим съюзници, които споделят ценностите ни“, отбеляза Меркел.

„Виждаме колко ефективна е икономическата сила днес“, каза тя, посочвайки санкциите върху Иран и ефективността на американската външна политика. „Това се дължи на силата на долара като валута“, отбеляза Меркел.

„В такъв случай възниква въпросът как можем ние в еврозоната да станем толкова доминиращи. Как можем да имаме икономическа тежест на везната…, трябва да сме икономически силни, за да заявим себе си“, смята канцлерът.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 година
Германският канцлер Ангела Меркел не конкретизира истината, че грешните съвети на Международния валутен фонд и Световната банка подсигуряват нарастване на опасността от глобална стопанска криза.
0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ква стана тя.70 години след Втората световна война,Германия е защитник на демокрацията и глобализма,а САЩ,Русия и Великобритания лица на национализма в името на който са готови да водят войни.Същите тези САЩ и Русия които 70 години се бият в гърдите как били победили нацистите,национализма и фашизма.Да се надяваме всички да се осъзнаят,защото следващата Световна война,няма да се води само в Европа.Водородни бомби ще летят във всички посоки.

Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия