IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на дълга на Турция заради растящите рискове

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше сведен до В2

09:43 | 12.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Moody’s Investors Service понижи рейтинга на дълга на Турция, като се позова на нарасналите външни уязвимости на страната наред с ерозиращите фискални буфери и институционални предизвикателства, предава Bloomberg.

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 спрямо В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда. Компанията запази негативните перспективи пред Турция, като отбелязва, че фискалните показатели може да се влошат по-бързо от очакванията в момента.

„Външните уязвимости на Турция е все по-вероятно да кристализират в криза на баланса на плащанията“, коментират анализаторите на Moody’s Сара Карлсън и Ив Льоме. „Рисковете за кредитния профил на Турция нарастват, а институциите в страната изглежда не желаят или не искат да отговорят ефективно на тези предизвикателства“, допълват те.

Брутните резерви с чуждестранна валута без златото са намалели с над 40% тази година до 44,9 млрд. долара към 4 септември, което подлага на натиск способността на страната да задържи баланса на плащанията си, считат анализаторите. Moody’s предупреждава също за растящите геополитически рискове.

S&P Global Ratings определя дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на Турция ва B+, а Fitch Ratings на ВВ-.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още