Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Московиси: Рискът от Brexit без сделка нарасна

Oт своя страна британският търговски министър Лиъм Фокс заяви, че според него партньорите на Лондон подценяват опасността това да се случи

Московиси: Рискът от Brexit без сделка нарасна

Пиер Московиси Снимка: Ройтерс

Рискът от излизането на Великобритания от Европейския съюз, без да е постигнато споразумение с Брюксел, все повече нарасна, особено през последните няколко седмици. Това заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси пред Ройтерс. По думите му всичко в момента зависи от властите в Лондон, които трябва да кажат къде искат да бъдат.

В рамките на изказване от Икономическия форум в Давос Московиси посочи още, че ЕС е в готовност за решението на Великобритания, но подчерта, че никой не иска Brexit без сделка.

Още по темата

На това мнение е и опозиционната Лейбъристка партия, която по всяка вероятност ще подкрепи законодателно изменение, което да предотврати вариант на Brexit без сделка. Това заяви вторият човек в партията Джон Макдонъл.

Предложението за промяна ще даде на Мей време до 26 февруари за одобрение на сделката от парламента. Ако до този момент не бъде постигнато съгласие, то тогава парламентът ще гласува да получи правото да се обърне към ЕС с молба за забавяне на крайния срок на Член 50, който предвижда развода с Великобритания. Удължаването ще е от девет месеца, до 31 декември.

На въпрос дали лейбъристите ще подкрепят изменението Макдонъл заяви, че това е „много вероятно“.

В същото време от своя страна британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви по-рано, че Лондон няма да успее да постигне споразумения за свободна търговия с други държави до март, ако напусне ЕС без сделка, тъй като настоящите търговски партньори на Острова подценяват шансовете за „твърд“ Brexit.

Великобритания се надява да сключи сходни търговски споразумения, като тези със страните извън ЕС след напускането си на блока. Ако обаче бъде постигнато споразумение, в сила ще влезе преходен период, който ще запази настоящите регламентации поне до края на 2020 г.

По думите му няма да е възможно да бъдат сключени всички търговски споразумения, тъй като някои държави все още не вярват, че е възможен вариант без сделка.

„Липсата на сделка е реална възможност и те трябва да се подготвят за това, тъй като, ако не се подготвят, може да има пауза, била тя и временна, в търговските отношения, които имаме с тези държави на преференциална основа“, заяви още Фокс.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
“....Ако до този момент не бъде постигнато съгласие, то тогава парламентът ще гласува да получи правото да се обърне към ЕС с молба за забавяне на крайния срок на Член 50, който предвижда развода с Великобритания. Удължаването ще е от девет месеца, до 31 декември....“ Удължаването няма да е факт, защото съгласно чл.50 пар. 3 от ДЕС, трябва да има единодушно решение на Европейският съвет- т,е. на всички 27 държави- членове на ЕС и една да не е съгласна, няма да има решение с единодушие и няма да има изобщо положително решение на искането на ю.к. за удължаване на 2 годишния срок за оттегляне от ЕС след внесената от ю.к. нотификация. Нека да се прави разграничение между хипотеза/ „удължаването ще е 9 месеца“/ и факт/ вече съществуващо единодушно решение на Европейския съвет да удължи 2 годишния срок за оттегляне на ю.к. от ес/.Докато хипотезата не се превърне в юридически факт, тя си остава само правна възможност и нищо повече.

Още от Европа
Кадър на деня за 17 юни