Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ понижени прогнозите си за икономическия растеж в Европа

Европейските икономики обаче са изправени пред отслабващо световно търсене, по-високи цени на петрола и търговско напрежение, казва нов доклад

МВФ понижени прогнозите си за икономическия растеж в Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение прогнозата си за икономическия растеж в Европа през 2018 и 2019 година, но изтъкна, че регионът продължава да се разраства над потенциала си, предаде ДПА.

Вътрешното търсене, подкрепяно от по-солидната заетост и по-високите заплати, остава силен фактор за растежа на европейските икономики, казва МВФ в разпространен днес доклад.

Още по темата

Европейските икономики обаче са изправени пред отслабващо световно търсене, по-високи цени на петрола и търговско напрежение.

МВФ очаква растеж от 2,3 на сто през 2018 година в Европа спрямо прогнозираните миналата година 2,8 на сто. За догодина очакванията са покачването на БВП да бъде 1,9 на сто.

В майските си икономически прогнози фондът прогнозира растеж от 2,6 на сто през тази и 2,3 на сто идната година.

Според МВФ краткосрочните рискове са свързани най-вече с "ескалиращото търговско напрежение". В средносрочен план се очаква растежът да се забави поради отлагането на фискални корекции и структурни реформи.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение може да доведе до високи търговски и нетърговски бариери, които също ще окажат натиск върху растежа, предупреждава МВФ. Нетърговските бариери включват лицензиране на вноса и правила за произход.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
KPetkov до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Дали е грешна, ще разберем догодина.
2
 
2
 
1
преди 4 месеца
Грешна прогноза Ръста ще бъде по висок Както за тази така и за следващата

Още от Европа
Меркел: Германия не харчи малко за отбрана