IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежки милионер ще похарчи 830 хил. долара за възстановяването на остров Ютьоя

Средствата ще бъдат използвани за възстановяването на няколко стари сгради и почистване на територията на острова след атентата, извършен там в петък

17:56 | 26.07.11 г.
<p>
	Цветя в памет на жертвите на остров Ютьоя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цветя в памет на жертвите на остров Ютьоя. Снимка: Ройтерс

Норвежкият магнат Петер Стурдален ще даде 5 млн. норвежки крони (около 830 хил. долара) за възстановяването на остров Ютьоя след атентата, извършен там в петък, заяви ръководителят на младежката организация на Норвежката работническа партия Ескил Педерсен, цитиран от РИА „Новости“.

„Остров Ютьоя стана символ на демокрацията и сега ще бъде възстановен със силите на доброволци. Днес мнозина искат да помогнат. Ние сме щастливи, че Петер Стурдален ще отпусне за това 5 млн. крони“, каза Педерсен.

От пресслужбата на политическата сила съобщиха, че средствата ще бъдат използвани за реконструирането на няколко стари сгради и почистване на територията на острова след трагедията.

Работата ще започне в четвъртък, тъй като в момента на острова разследването продължава.

На 22 юли в Норвегия бе извършен двоен атентат, като според коригираните данни жертвите са 76 души (68 на остров Ютьоя и 8 в столицата Осло).

Властите арестуваха заподозрения за стрелбата на острова – 32-годишния етнически норвежец Андерс Брейвик.

Вчера в Осло бе първото заседание по делото срещу него.

Брейвик призна извършването на деянието, но не се смята за виновен.

С решение на съда арестът му бе удължен на 8 седмици, като му се забраняват срещи с роднини и кореспонденция.

Той е обвинен по чл. 147 от норвежкия Наказателен кодекс в тероризъм и терористична дейност, за което се предвижда максимална присъда от 21 години затвор. Днес обаче от норвежката прокуратура съобщиха, че Брейвик може да бъде осъден на 30 години затвор за престъпление срещу човечеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още