IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за борба с прането на пари в ЕС обхванаха криптовалутите

Европейския парламент прие с мнозинство петата директива за борба с пране на пари и финансиране на тероризъм

18:43 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставчиците на услуги с виртуални валути в ЕС вече ще се лицензират, а също така ще се наблюдава процесът, когато тези виртуални валути преминат в реални платежни инструменти. Това съобщи Емил Радев, докладчик по приетата с мнозинство пета директива за борба с пране на пари и финансиране на тероризъм от Комисията граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. 

За промяната вече анонсира комисарят по въпросите на еврото Валдис Добровскис след заседанието на ЕКОФИН по-рано този месец

Според новите моменти вече ще се виждат реалните собственици на фирмите, на доверителните фондове, регистрите ще бъдат публични, става ясно от съобщение на ЕНП. Също така се разкрива и анонимността при наемането на сейфове, разплащателни сметки. Всички собственици ще влязат в регистър и звената за борбата с прането на пари ще имат достъп до тях.

За първи път тази директива се занимава и с виртуалните валути.  Разширява се кръгът на лицата, които трябва да наблюдават и да подават информация при пране на пари до компетентните органи. 

„Сега вече борбата с прането на пари и с финансирането на терористични организации ще може да се провежда по-ефективно“, коментира Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Биткойнът загуби около 50% от стойността си от върха, който достигна в средата на декември, заради желанието на регулатори по цял свят да въведат правила на пазара за криптовалути или в най-лошия случай да забранят търговията.

Наскоро китайските власти забраниха първичните предлагания на виртуални монети и затвориха местни платформи за търговия. Южна Корея пък забрани анонимната търговия с криптовалути с цел да се предотврати възможността за покупки и продажби на биткойн от страна на деца под 19 години и престъпници.

От руското Министерство на финансите също вече обявиха, че работят по законодателство, което да въведе регулации за криптовалутите. 

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още