IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново раздвижване на руските тръбополагащи кораби в Балтийско море

Към мястото на строителство на "Северен поток 2" се отправят и "Фортуна", и "Академик Черский", показват данни

13:35 | 22.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Allseas</em></p>

Снимка: Allseas

Русия отново раздвижи тръбополагащите си кораби, които се намират в Балтийско море. Данните на MarineTraffic показват, че към мястото, на което се очаква да бъде подновена работата по строителството на "Северен поток 2" се движат и "Фортуна", която извърши полагането на тръби в германския участък на газопровода в края на 2020 година, и "Академик Черский".

Вторият кораб е единственият в Русия, който има система за динамично позициониране (без котва) и беше сочен като изпълнител на последните километри от строителството на спорния проект. По план той се движи към пристанището "Висмар".

Проектната компания Nord Stream AG даде заявка, че газопроводът в датския участък ще бъде довършен от "Фортуна". Корабът престоя последните дни закотвен в Росток, но сега е напуснал пристанището и в момента е в състояние на ограничена маневреност в открито море. Според зададения план "Фортуна" ще достигне своята крайна цел на 23 януари.

В допълнение към региона се движи и спомагателния кораб "Балтийски изследовател". Доскоро той беше в пристанището "Мукран" на о. Рюген, където е базата на "Северен поток 2".

Данните на MarineTraffic показват, че друг кораб, който подпомагаше работата на "Фортуна" преди седмици - "Умка", все още се намира в пристанището в Засниц на о. Рюген.

Преди дни стана ясно, че САЩ подготвят санкции срещу "Фортуна" и неговия собственик московската компания "КВТ - Рус". Досега от проектната компания не са коментирали отражението на американските действия. По план работата в датските води трябваше да започнат на 15 януари, но това не се случи досега.

Газопроводът има силната подкрепа на Германия в Европа и ще бъде дискутиран от германския канцлер Ангела Меркел и новия американски президент Джо Байдън. В същото време обаче Европейският парламент поиска за пореден път прекратяване на работата по "Северен поток 2" и налагане на санкции срещу Русия заради ареста на позиционера Алексей Навални.

Тази сутрин Москва "отговори" на тези призиви с още арести на опозиционни лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Не "запретнат ръкави" и го свършат този "северен поток 2",та да свършат с писаниците.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
раздвижват се кораби ... вероятно старшите матроси , правят запознавателни обиколки с младшите матроси , показват им тръбата къде свършва , какъв е маршрутът . тренират пожарна безопасност ... такива неща ... през това време балтик пайп се строи ... :))) ... а до 2025г ще заработят в Холандия, Полша, Франция, Гърция и Великобритания още нови терминали за втечнен газ ... мдааа ... самите рассияни (новатек) залагат на lng , а не на тръби ... даже и ние ще купуваме и внасяме lng ... имат си кораби плуват си за разнообразие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още