IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц се доближи с още една стъпка към канцлерството на Германия

Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи договриха основните принципи на управляващия алианс

17:11 | 15.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Олаф Шолц направи голяма стъпка напред по пътя си към наследяване на Ангела Меркел като канцлер на Германия, сближавайки позициите на потенциални си партньори достатъчно много, за да стартира официални преговори за коалиционно правителство, съобщава Bloomberg.

След по-малко от четири часа разговори в петък неговата Социалдемократическа партия, Зелените и пробизнес настроените Свободни демократи се договориха за основните принципи на управляващия алианс. Споразумението бе сключено изненадващо бързо по германските стандарти, тъй като съвместните разговори започнаха само преди седмица.

Сделката включва план за затваряне на въглищните централи до 2030 г. - осем години по-рано от планираното, както и план за действие за опазване на климата. Социалдемократите и Зелените приеха и исканията на Свободните демократи да не се пипат ограниченията по конституционния дълг и да не се налагат нови данъци. Детайлите ще бъдат изготвени в официални преговори през следващите седмици.

Тройната коалиция, макар и разнородна, е най-жизнеспособният вариант за управление на Германия и партиите са под натиск да изгладят различията си по въпроси от бюджет и данъци до опазване на климата и социална политика.

Макар че все още е възможно да има спорове, навлизането в преговори за коалиция е критична стъпка в сложния процес на Германия към предаване на властта. Той показва, че партиите виждат достатъчно общи позиции и засилва възможността водено от Шолц правителство да поеме най-голямата икономика в Европа преди края на годината.

След като Социалдемократите надвиха консерваторите на Меркел на изборите на 26 септември, Шолц действа бързо, за да открие общи позиции със Зелените и Свободните демократи – безпрецедентен алианс на федерално ниво в Германия.

Предизвикателството бе да се преодолеят различията. Свободните демократи водеха кампания за фискална предпазливост, а Социалдемократите и Зелените исках да отворят хазната на Германия за инвестиции за подобряване на инфраструктурата, защита на околната среда и разширяване на дигиталните технологии.

Официални преговори за коалиция са по-всеобхватен формат, който включва политически екипи, целодневни преговорни сесии и политически позиции. Има значителни препятствия, които тепърва трябва да бъдат преодолени, като финансирането е особено трънлив въпрос.

Щом бъде постигнато предварително споразумение за сформиране на правителство, партийните организации трябва да го разпишат. Зелените заявиха, че ще подложат решението на конференция на партията. Ако бъде дадено одобрение, партиите ще навлязат в по-задълбочени преговори, които включват по-малки групи, работещи по политически компромиси, а те ще бъдат събрани в дълго коалиционно споразумение.

Щом финалният текст бъде одобрен, партиите ще могат да свикат вот в германския парламент. Само тогава Шолц ще може да поеме поста канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още