IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан понесе тежка изборна загуба седмици преди гласуването за нов парламент

„Фидес“ загуби управлението на своя бастион Ходмезьовашархей, след като иначе фрагментираната опозиция съумя да се обедини

14:32 | 26.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан понесе изненадваща загуба на кметските избори в своя бастион Ходмезьовашархей шест седмици преди гласуването за нов парламент.

Неочакваната загуба в града, управляван от „Фидес“ в продължение на близо две десетилетия, показва потенциалната слабост на премиера, от която иначе разединената опозиция може да се възползва, ако реши да се обедини, посочва Bloomberg.

Освен самите резултати разликата между първото и второто място също е значителна. Независимият кандидат Петер Марки-Зай, подкрепен от опозицията, получава 58% от одобрението срещу 42% за Золтан Хегедус от управляващите на фона на рекордна избирателна активност. 

„Това беше унизителна загуба за „Фидес“ и лъч надежда за опозицията, че тя би могла да победи Орбан през април, ако партиите започнат да се координират в изборни области по модела на Ходмезьовашархей“, посочва политологът Атила Тибор Наги от Центъра за безпристрастни политически анализи в Будапеща.

Орбан, който през 2010 г. и 2014 г. успя да спечели две трети от парламентарното мнозинство в страната, е обвиняван за засиления контрол, който налага във властта. Въпреки това според социологическите проучвания подкрепата за неговата партия на предстоящите избори е приблизително толкова, колкото на всички представители на фрагментираната опозиция, взети заедно. Очакванията са той да успее да си извоюва трети мандат начело на страната, като единствено под въпрос е големината на мнозинството му.

Предизборната кампания в Ходмезьовашархей – град с население от 45 хил. души близо до границата с Румъния и Сърбия, носеше националистически оттенък, който до голяма степен се дължеше на това, че това е избирателният район на един от най-влиятелните министри в кабинета на Орбан Янош Лазар.

От своя страна в кампанията си опозиционерът Марки-Зай заложи на обвинения в корупция и сплашвания, на които избирателите откликнаха положително. През последните пет години Унгария е страната, която отчете най-голям спад в сравнение с другите европейски страни в класацията за корупция на Transparency International, като според организацията в нея се наблюдават системни злоупотреби.

Победата на Марки-Зай, освен силен удар по управляващите, поставя под съмнение и надеждността на социологическите проучвания. По думите на Габор Вона – председател на националистическата партия „Йобик“, която е и най-популярният представител на опозицията, резултатите от гласуването са показали, че на социологическите проучвания не може да се вярва, а „Фидес“ се е провалила.

На опозицията обаче все й предстои тежка битка. Партиите вече обявиха, че няма да съставят обща листа. След като това няма да се случи, те ще трябва да се координират, за да подкрепят един и същи кандидат в 106-те избирателни окръзи, където резултатите от парламентарния вот може да се окаже, че ще се решат, посочва още политологът Атила Тибор Наги.

„Фидес“ все още е фаворит за спечелване на парламентарните избори, но опозицията току-що получи неочакван стимул“, заяви той и допълни, че опозиционните партии имат шанс за успех, стига да действат умно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
За кого пишеш, а Капо ди тути тикви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
дано и на нашия популист края му дойде скоро ... само дето няма кой да го замести!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 16
rainmaker
преди 6 години
Само така! На единия от най върлите популисти в европа края му е близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още