Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полски евродетутати поискаха ЕК да разследва "Газпром" за цената на газа

Имаме запаси за 100 години напред, уверен е Алексей Милер

Полски евродетутати поискаха ЕК да разследва "Газпром" за цената на газа

Снимка: "Газпром"

Група от около 40 европейски депутати от Полша са поискали с писмо до Европейската комисия да бъдат разследвани действията на "Газпром" във връзка с рекордно високите цени на природния газ в Европа. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници.

В последните месеци цената на природния газ в Европа расте непрекъснато, като причините, сочени от анализаторите, са комплексни. От една страна, икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, а в същото време доставките на газ липсват. Европа не може да конкурира Азия, която привлича доставките на втечнен газ, а и доставките на "Газпром" са намалени.

В началото на зимния сезон газохранилищата на Стария континент са полупразни - запълнен е едва 62% от капацитета на съоръженията.

Още по темата

Експерти сочат, че "Газпром" не пълни газовите хранилища, които обичайно използва на територията на Европа за покриване на неритмичното търсене на газ през зимата. Това създава напрежение на пазарите и цените растат. Според германски наблюдатели причината за това поведение на руския гигант е надеждата, че така ще бъде ускорено сертифицирането на проекта "Северен поток 2".

В същото време от "Газпром" съобщават за увеличение на продажбите си в Европа от началото на годината. Газовата компания се похвали преди дни и че увеличава добива на газ. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пък е категоричен, че "Газпром" има запаси от газ за следващите 100 години.

Някои от находищата на компанията в Ямал няма да бъдат изчерпани преди 2132 година, увери той участниците във форум в Москва.

Бордът на директорите на компанията актуализираха инвестиционната програма за 2021 година, като причината е нуждата от допълнителни средства за приоритетните проекти за добив и пренос на природен газ, пишат от пресцентъра на "Газпром".

След одобрението през тази година инвестициите на газовия гигант ще достигнат 1,18 трилиона рубли (16,2 млрд. долара), като само капиталовите разходи са в размер на 1,024 трилиона рубли.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а ти къде виждаш реване ? Не ревът, ами ще ви извиват пак ръцете и пак ще им плащате ... разбира се сле дсъответното съдебно решение!
3
 
2
 
13
Императорът до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Ами като са толкова велики полските пияндурници, защо реват? Кажи бе, каруцар с една мозъчна гънка?
4
 
2
 
12
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ой, мъко мурзиляшка, поляците със троен стандарт над калната дупка Раша, средна заплата в Полша 1200 евро, минимална заплата 600 евро, икономиката им лети, двойно по-високо БВП на глава в сравнение с държавата-бензиноколонка и разликата в класите става все по-голяма! А Митю със залепените мазни кичури, заметнати и залепени с плюнка върху плешивото, съска като настъпен мишок. Безценно. Кремълските бълхи само гледат завистливо и злобно отстрани.
2
 
5
 
11
преди 1 месец
Хахахах, някой да обясни на полската пиянска гнъс, че:1. Газпром не просто изпълнява договорите си, но и подава рекордно големи количества газ... макар че никой и никаква сила не може да ги застави да продадат и една газова молекулка над договореното. 2. Газпром продава газ по пазарни цени... в Азия са дори чувствително по-високи. Никой не може да ги принуди да продават на безценица, само защото на някакви отрeпки така им се искало. За Стоянчик, който виждам, че се опитва нещо да разбере от газовия пазар (похвално), но болната му русофобия изкривява преценката му и я прави неадекватна:- Пияндyрите се мъчат да осъдят Газпром, задето са построили Северен поток 2, което е безумен и предварително обречен казус. По същата логика ние можем да съдим полша, задето строи газопровод от Норвегия... или по-точно руснаците да ги съдят, задето не искат да купуват газ от тях. Всеки може да купува или не природен газ откъдето иска... както и да го доставя до клиентите си откъдето му е удобно. - Надеждите на шлахтичите за щедри доставки от Норвегия са малко илюзорни. Норвежките находища са пред изчерпване и целият добив е ангажиран вече - за други европейски страни, при това по-платежоспособни от измислителите на водката. Газ по тая тръба ще тече някакъв, ама надали ще я напълни. При това Норвегия не е страна членка на ЕС и би трябвало тоя газопровод да бъде подложен на същите репресии като СП 2. И в двата случая (и във всеки един поотделно) шляхтичите ще се озъбят от студ, защото няма да могат да компенсират сегашните доставки от Русия. - Отделно ЕС ги натискат да спрат да тровят половин Европа с въглищните си централи. Да, може да купуват "американски газ" - от танкери - или по-точно РУСКИ газ, натоварен на американски танкери - какъвто купуваха преди 3 години и им се смя цял свят. Вместо Газпром ще печели Новатэк. Впрочем за тяхно удобство Газпром строи огромна фабрика за втечняване на природен газ югозападно от Петербург. Оставям на Стоенчик да обясни как пияндyрниците ще задължат американските доставчици да им мъкнат газ през Атлантика, вместо да го купуват от отсрещната страна на балтийско море. За разлика от тия - озверелите - американците знаят, че парите не миришат.
2
 
7
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чувам як вой от кочи.ната на х.ом.о дружинката. Спете спокойно, цената днес счупи нов рекорд, а $1000 вече е близо :) Пръдлев пак ръси глупости :) Хохлите имали 17 млрд. кубика - с две малки подробности - от тези 17 между 7 и 8 са неизвлекаеми, а от останалото голяма част е на частни компании :) Третата особеност е, че самите хохълчета имат нужда от поне 15 млрд запас за зимата :) Обаче Пръдлев ще пръцка по-яко и газ ще има :)

Още от Европа
Carrefour ще раздаде на 85 хил. служители бонуси за гориво