IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е предложила помощ на Лукашенко в случай на външна военна заплаха

В същото време протестите в Беларус продължават, като страната е заплашена от санкции

11:34 | 16.08.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия се е съгласила да предложи помощ на страната в случай на външна военна заплаха, съобщава BBC.

Беларуският президент се изправи пред масови протести след оспорваните избори в страната на 9 август. Безредиците избухнаха, след като Лукашенко спечели изборите на фона на широки критики относно фалшифициране на резултата. 

Централната избирателна комисия заяви, че Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е спечелил вота с 80,1%, а основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска има 10,1% подкрепа.

Според Тихановска резултатите не са достоверни, а подкрепата за нея варира от между 60 и 70%.

На фона на продължаващите безредици в събота Лукашенко потърси помощ от руския си колега Владимир Путин. Той посочи, че Путин се е съгласил да му осигури цялостна помощ в случай на външна военна заплаха за Беларус.

Изявлението идва ден, след като външните министри на Европейския съюз постигнаха споразумение да подготвят нови санкции срещу беларуските власти, отговорни за “фалшификацията” на изборите. САЩ също обявиха, че вотът “не е свободен и не е честен”.

Междувременно в съвместно изявление от събота премиерите на Литва, Латвия и Естония заявиха, че “изразяват дълбока загриженост за насилствената репресия... и политическата репресия върху опозицията от властите”.

Литва и Латвия по-рано заявиха, че са готови да посредничат в Беларус, при условие че властите спрат насилието над протестиращите и сформират национален съвет с членове на гражданското общество. Те предупредиха, че алтернативата е санкции.

Лидерите заявиха, че президентските избори не са "нито свободни, нито честни" и призоваха за "прозрачен" вот "с участието на международни наблюдатели".

Тихановска напусна Беларус след обявяването на резултатите от изборите. Тя заяви, че е изпратила децата си в Литва още преди вота, тъй като се притеснява за сигурността им.

6700 души бяха арестувани преди изборите в Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Сценария е налице!Външна заплаха се обяеява (явно Латвия ще ги напада), *** вкарва воиски, които....никога повече не си тръгват.И на цената да остане на власт, Батката ще нaceре цялата държава и ще я потопи в гoвнaтa на Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Руснаците правят всички бъркотии там. Плащат, изнасят представлението и задържат Беларус в своята сфера на влияние. За да няма истинска революция трябва от време на време да има контролирано изпускане на насъбралото се напрежение чрез изкуствено предизвикване на безредици. Руснаците са много големи специалисти в тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Е, ТКЗС-арите не са политици.Те могат още по-успешно да се правят на шутове :)И на шушумиги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Тоя човек има деменция, преди месец нали беше задържал някакви руски военни, дето щели да го свалят с преврат, а сега иска помощ от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Кух, винаги са го имали. Експортьорите на евроатлантически "ценности" (разбирай шит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
до тук добре... сега имат десетина дни да намерят външен враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още