IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската Дума ще обсъди с Путин начини за оставането му на власт

Друго предложение от днешния ден е и провеждането на предсрочни избори след приемането на конституционните промени

14:48 | 10.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Долната камара на руския парламент заяви, че възнамерява да проведе разговори с президента Владимир Путин за премахване на времевото ограничение, което не позволява преизбирането му на поста след 2024 г. Това стана ясно по време на дебатите за конституционните промени, съобщава Bloomberg.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин постанови 90-минутна пауза в обсъжданията, за да могат да се проведат консултации с Путин. Това стана, след като високопоставен депутат от управляващата партия „Единна Русия“ призова Думата да подкрепи прекратяване на ограничението за преизбиране на държавния глава.

„Путин трябва да е тук – в случай, че нещо се обърка“ предвид глобалните икономически и политически сътресения, заяви Валентина Терешкова, първата жена в Космоса, в изказване пред камарата.

Предложението бе направено, след като преди това друг депутат от „Единна Русия“ призова за предсрочни избори, след като планираните конституционни промени бъдат приети. Досега Путин неведнъж е отхвърлял призиви за промяна на ограниченията в мандата си, в това число и миналата седмица. До момента той не е давал и подкрепата си за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Това, че и двете предложения идват от високопоставени представители на „Единна Русия“, говори за съгласуваност с Кремъл. Но също така те може да са използвани от ръководството за опипване на почвата с цел да бъдат отхвърлени.

Новите конституционни промени „ни дават повече власт, така че би било справедливо да проведем нови избори“, заяви Александър Керелин от „Единна Русия“ пред Думата в началото на дебатите, след които ще се проведе едно от планувани две гласувания върху измененията. Както премахването на ограниченията за мандата на Путин, така и предложението за предсрочните избори изискват промени в конституцията.

Властите в Кремъл определиха датата 22 април за провеждане на референдум върху готвените промени. По думите на президента тяхната цел е да се модернизира основният закон на страната, като самият той възнамерява да спази ограничението, което не му позволява да се кандидатира отново за държавен глава. Но конституционните изменения, обявени изненадващо в началото на годината, се приемат като начин президентът да си остави вратички за запазване на контрола, дори и след оттеглянето си.

Икономическите сътресения от последните месеци, в това число коронавирусната епидемия в световен мащаб, застрашават усилията на Кремъл за стимулиране на жизнения стандарт на руснаците с програми за мащабни правителствени разходи. Към това се прибавя и сривът в цената на петрола от края на миналата седмица, което също значително влоши прогнозите за руската икономика.

В момента подкрепата за „Единна Русия“ е близо до историческо дъно след пет години на икономическа стагнация. Запазването на управляващото мнозинство може да се окаже все по-трудно, ако трудностите продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
А след Елцин всичко беше супер , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
mavericos4
преди 4 години
Страшно измити манерки, кланят се на КГБейското ченге, като на светиня :D а ги вкара в най-големият батак, в който "велика Русия" е попадала след разпада на СеСеСеРе :D 7-8войни със съседи, галопираща инфлация, дупка в бюджета, която ще цъфне ако цената на петрла се задържи под 40$ за барел. :D И яко бягащи капитали от олигархичния джандем :D Как един роден путинофил-русолюбец не прати децата си там, а все на запад ги бута :D как се е оправил западът без подобен ченгеджийски гном ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още