IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair със загуба за 20 млн. евро за последното тримесечие

Авиокомпанията отдаде загубата на по-евтините билети - тенденция, която може да продължи до края на годината

13:53 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair отчете загуба от 20 млн. евро за третото тримесечие в понеделник заради по-ниските цени на билетите, което може да продължи и през останалата част на годината, съобщава Ройтерс.

Ниските цени накараха компанията преди две седмици да намали прогнозата си за годишна печалба за втори път от три месеца.

Ryanair очаква печалбата ѝ за годината до края на март да спадне с до 31% заради комбинацията от летни стачки, по-високи цени на горивата и свръхкапацитет на кратките маршрути в Европа. Компанията повтори в понеделник, че не изключва допълнително снижаване на очакванията.

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа, който изкарва по-голямата част от печалбата си през лятото, заяви, че очаква продължаващият свръхкапацитет по кратките маршрути да доведе до по-слаба, а не по-силна среда за цените на билетите.

Не споделяме скорошните оптимистични прогнози на някои конкуренти, че цените през лято 2019 г. ще се повишат“, заяви ирландската авиолиния.

При липсата на нови фалити на европейски авиокомпании и заради скорошния спад на цените на петрола (което позволява губещите незащитени конкуренти да оцелеят за по-дълго), очакваме излишният капацитет по кратките маршрути да продължи до края на 2019 г.“.

Ryanair заяви в предупреждението за печалбата си от миналия месец, че билетите през втората половина на финансовата година ще се понижат със 7%, а не с 2%, както бе посочила по-рано.

През третото тримесечие силният ръст на трафика от 8% е бил засенчен от 6-процентов спад в средните цени. В същото време 26-процентовият ръст на приходите от други дейности до 557 млн. евро не са успели да компенсират по-скъпите горива и по-високите разходи за персонал.

Авиокомпанията каза още, че ще се преструктура в група, подобна на тази на IAG, през следващите 12 месеца с 4 дъщерни дружества – Ryanair DAC, Laudamotion, Ryanair Sun и Ryanair UK. Всяко едно дружество ще си има собствен главен изпълнителен директор и управленски екип.

Майкъл ОЛийри ще бъде главен изпълнителен директор на групата и се е съгласил с нов 5-годишен договор, добавя компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още