IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скиминг кражбите – все по-неизгодни за крадците

Брутните щети, причинени от шпионирането на данни от карти, са спаднали през първата половина на 2021 г. до рекордно ниското ниво от 293 хил. евро

14:09 | 19.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Кражбите на данни от банкомати, известни като скиминг, продължават да намалява в Германия през текущата година от и без това ниско ниво. Брутните щети, причинени от шпионирането на данни от карти и ПИН кодове, са се понижили през първата половина на 2021 г. до рекордно ниското ниво от 293 хил. евро, както обяви базираното във Франкфурт сдружение Euro Kartensysteme пред DPA. През първите шест месеца на предходната година сумата е повече от два пъти по-висока - 668 хил. евро.

От януари до юни 2021 г. включително престъпниците са манипулирали 63 пъти банкомати в Германия, за да получат данни от банкови клиенти, става ясно от данните на Euro Kartensysteme. Година по-рано е имало 81 такива престъпни дела. Отделни машини е можело да бъдат атакувани няколко пъти.

Английският термин skimming означава "да отлепя" или "да сваля". За да получат незаконно данни от банкови карти, престъпниците манипулират слота на банкомата, например - или се опитват да получат достъп до данните чрез фалшиви отварящи се слотове. Понякога въвеждането на ПИН кода се заснема с миникамери или се записва с помощта на фалшиви прикачени клавиатури. 

През първата половина на 2021 г. престъпниците са нанесли удари в пет федерални провинции. Най-голям брой случаи са отчетени в Бавария (41). Наблюдавани са и скиминг атаки срещу банкомати в Долна Саксония (12), Хесен (5), Северен Рейн-Вестфалия (4) и Бранденбург (1). По отношение на значително увеличения брой случаи в Бавария Euro Kartensysteme пояснява, че групите правонарушители най-често се концентрират в един конкретен регион.

Според информацията в чужбина от скиминг атаки за първи път в периода от януари до юни не е била засегната нито една германска дебитна карта. „Това със сигурност се дължи и на периода на коронакризата, когато имаше малко пътувания в чужбина“, поясняват от организацията.

„Т. нар. скиминг е абсолютно остарял модел, просто вече не си струва за извършителите“, казса Маргит Шнайдер от Euro Kartensysteme. „Предполагам, че през следващата година ще имаме само няколко случая“.

През 2020 г. като цяло Euro Kartensysteme преброи 152 манипулации на банкоматите в цялата страна, като щетите възлязоха на около 1,06 милиона евро. За сравнение: През 2013 г. сумата бе 11,3 милиона евро, през 2012 и 2011 дори по 34 милиона евро.

Финансовият сектор обяснява спада, който се наблюдава от години, предимно с инвестициите в така наречената EMV технология: платежните карти са оборудвани с един вид миникомпютър, картата се проверява за автентичност всеки път, когато се използва.

Германия от години разчита на EMV технологията. Също така има едва няколко държави в света, където разплащателните карти все още са оборудвани с относително лесни за копиране магнитни ленти, а четците за продажба на дребно са предназначени за магнитни ленти. Там престъпниците могат да използват фалшиви карти за пазаруване въз основа на данни, откраднати в Германия. През първата половина на 2021 г. дублиращи се карти, базирани на данни, откраднати в Германия, са се използвали предимно в САЩ (77 процента дял от щетите) и Индия (12 процента).

Благодарение на международните споразумения местната банкова индустрия вече може да възстанови почти целия размер на щетите, защото вредите от измамни трансакции с откраднати картови данни трябва да се поемат от страните с най-ниски стандарти за сигурност.

Потребителите в Европа, които са станали жертви на скиминг, обикновено не трябва да се опасяват от финансови загуби. По правило кредиторите компенсират такива щети - при условие че клиентите са боравили внимателно с банковата си карта и ПИН.

Много по-големи щети в Германия в продължение на години настъпват в резултат на кражби и загуба на разплащателни карти. Euro Kartensysteme регистрира увеличение до 5415 случая през първата половина на годината (предходната година: 4232). Брутните щети от загубите и кражбите на карти са нараснали с почти 20 процента до близо 7,5 милиона евро. Много потребители улесняват престъпниците, защото въпреки всички предупреждения държат картата и ПИН-а за нея в портфейлите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още