Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Според Шойбле еврото отново е в опасност

Сега чисто политически трябва да се направи всичко, за да се укрепи Европа, твърди бившият германски финансов министър

Според Шойбле еврото отново е в опасност

Снимка:

Бившият германски министър на финансите и сегашен председател на Бундестага Волфганг Шойбле (Християндемократически съюз - ХДС) вижда опасност за съществуването на еврото след решението на Федералния конституционен съд за покупките на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още по темата

„Възможно е съществуването на еврото сега да бъде поставено под въпрос в други държави членки на ЕС - защото всеки национален конституционен съд може да преценява и решава сам за себе си“, заяви Шойбле пред редакционната мрежа Deutschland (RND/Freitag). „Никой не се радва на тази ситуация“, призна той.

„Сега чисто политически трябва да се направи всичко, за да се укрепи Европа", каза Шойбле. Той намекна, че може да разбере решението на съда. „Известно е, че като министър на финансите невинаги съм бил съгласен с решенията на ЕЦБ - с цялото си уважение към нейната независимост", каза той.

Още по темата

„Независимите институции, които не са легитимирани и контролирани демократично, трябва стриктно да се ограничат до мандата си и да не го тълкуват твърде много. Ето защо решението на Федералния конституционен съд не е лесно да бъде опровергано", допълни той.

Независимо от това „също така е трудно, ако Федералният конституционен съд на Германия не признава решение на Съда на Европейските общности за задължително и обвързващо“, заяви Шойбле.

Федералният конституционен съд определи многомилиардните покупки на държавни облигации от ЕЦБ като частично противоконституционни. След решението германската централна банка ще може да участва в програмата за покупка само при определени условия.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
driverf1 до: ПИЧ
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А дали това не е началото на края на Еврозоната.....?
2
 
3
 
1
преди 4 месеца
Ама разбира се, това неконтролирано купуване на облигации от ЕЦБ ще ни докара инфлация, а германците помнят хиперинфлацията от времето на Втората световна война и не искат такива глупости.
Трябва да бъде прекратено това положение с ЕЦБ.

Още от Европа
Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!