IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС потвърди, че Лондон може да спре Brexit

Британският министър на околната среда Майкъл Гоув потвърди, че страната ще излезе от ЕС по план – през март

10:43 | 10.12.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания може да реши едностранно да се откаже от Brexit, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на ЕС, постанови Съдът на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

„Обединеното кралство има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да напусне на ЕС", пише в тълкувателното решение на Съда на Европейския съюз.

„Подобно оттегляне, взето според собствените ѝ конституционни правила, ще доведе до оставане на Великобритания в рамките на Съюза без промяна на условията на статута ѝ като страна член", добавят съдиите.

С това Съдът на Европейския съюз последва мнението на своя генерален адвокат, което беше публикувано на 4 декември. Британското уведомление (нотификация) до Европейския съвет бе предадено на 29 март 2017 г., припомня агенцията.

Другите държави от ЕС, както и ръководството на блока, искат оттеглянето на известието за развода на Лондон да може да става само със съгласието на Брюксел, тъй като европейските власти се притесняват, че в противен случай и други страни може да се възползват от подобна тактика, за да си извоюват отстъпки.

Делото беше представено пред Европейския съд от шотландски политици противници на Brexit. Те се надяваха, че това може да отвори път за възможен втори референдум за оставане в съюза.

Малко след оповестяването на решението британският министър на околната среда Майкъл Гоув потвърди от името на цялото правителство, че страната му ще напусне ЕС. Гоув поясни, че Великобритания ще излезе от съюза по план – през март. 

Освен това той изказа оптимизъма си, че британският премиер Тереза Мей ще успее да извоюва гласуването на плана през парламента, което засега се планира за вторник вечерта. Tя постигна споразумение с останалите 27 държави за излизането на страната си от блока, както и върху бъдещите двустранни отношения с Брюксел след Brexit. Засега обаче не се очертава мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
до Krieghoff - почти усещам арийско превъзходство над "промитите до болка комунистически мозъци". Нагледала съм се на такива "арийци". Те се оказват точно промитите мозъци още в потеклото сии избиват комплекси. И като нямат други аргументи, опират до русофилство и комунизъм у другия - когато и към когото искат, но не по принцип. Моля кажете ми, може да съм пропуснала, има ли поне един анализ на ЕК и ЕС в какво сбъркаха, та Англия реши да излиза, а и потенциални страни може да има. НИКОГА! Цялата атака е колко губи Англия от това. Нали разбирате, че това не може да бъде почтена и полезна политика на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
до zelka007 ot serafimaСъгласна съм с тебе и не в това изречение е същността. Това е метафора. Имам доста други по-важни изречения за коментар, но не виждам. Преподавала съм в университет в Англия и имам лични впечатления от местните хора (не имигрантите да си призная, които вероятно имат повече мотиви слещу Брекзит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
Krieghoff
преди 5 години
Ами, ако не си русофил, то мисленето ти е такова /невежо/. Образовай се малко и виж КОИ държави са приели Истанбулската конвенция и Глобалният пакт за миграция. Глобалният пакт е приет над 150 държави. Истанбулската конвенция почти цяла Европа без Русия и 2-3 държави, които даже са я подписали. Дори Турция, Албания и изобщо целия Балкански полуостров са приели този акт. Само "Великата" България - не, що...ми щото така. Затова България ще бъде не втора, а на десета скорост в ЕС. Тези 150 държави мислиш ли, че са по глупави от България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
"То само един Казахстан е колкото целия Запад."то по площ е така ама по икономика , като изключим 3-4 държави всички останали поотделно имат БВП в пъти по-голям от въпросната :))) , да не кажа че първите 20 мегаполиса в ЕС поотделно всеки има по-голям БВП от така нареченета държава Казахстан :))) . та колко да е голям казваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 5 години
Насила хубост не става. Англия никога не се е считала част от континента Европа, беше в ЕС без никакви ангажименти за еврото и Шенген. Не ги мислете за ***, знаят какво правят и ще извозят брюкселските зелки, които смятат, че дърпат конците.Брекзит излиза с дълго и мъчително сбогуване. Абе как един СССР се раздели с подопечните държави по мирно и по здраво, бързо и без пререкания? То само един Казахстан е колкото целия Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 5 години
В чувствам се по-зле и от времето на соца по отношение на пропагандата и агитацията. Внушават ни се неща, в които задължително трябва да вярваме, и ако не, то сме русофили и много лоши хора. Такива са Истанбулската конвенция, Глобалният пакт за миграция (но странно как биха ни наричали, след като САЩ не го приемат). Същото е и за Брекзит - колко губи Обединеното кралство от това. ГУБИ И ЕС и то не по-малко. Прекалено много ни занивамат с това. А нашите проблеми с цените, беззаконието, липсата на държавност и лъжливи доклади от ЕК, за да подкрепят недакърните и корумпирани управляващи, кой ще изобличава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
ха ха , добър си :))) :"Не ме интересува дали миячите на чинии и тоалетни и общите работници от България ще бъдат върнати обратно. Ние имаме дефицит на кадри, тъкмо ще попълним дупките..."да си се замислял , че е възможно хора като теб да са причината българи да работят миячи и строители по чужбина ?!? само и само да са далеч от БГ ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Стига си лъгал! Британския бизнес категорично НЕ подкрепя Брекзит! А и Пражката пролет със сигурност не предизвика края на СССР. Ако имаш нещо против Европейският съюз - бъди честен - така хората може да ти повярват, а не като прибягваш до нескопосани лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
Британския бизнес подкрепя Брексит. Великобитания има огромен търговски дефицит с останалата част на евро-свинарника, и само евро-*** ще губи от Брексит, а не британците. Брексит е едно от най-светлите събития в последните 20 години, защото той е като съвременната Пражка пролет. Събитията в Прага сложиха началото на края на ссср, Брексит ще сложи началото на края на европейския съюз. Не ме интересува дали миячите на чинии и тоалетни и общите работници от България ще бъдат върнати обратно. Ние имаме дефицит на кадри, тъкмо ще попълним дупките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
Alx
преди 5 години
Тея с лесното вадене на виза през 95 може да ги разправяш на някой роден тогава. А за вноса, няма голям вносител който да не е "ангажиран" политически. *** да разкажеш на младите хора в Съндърланд (има доста Българи работещи в завода на Нисан ако имаш затруднения с езика) колко ще са добре ако напуснат ЕС. Или попитай някой QS в голяма фирма какво мисли за твърд Брекзит. Твърд Брекзит ще е катастрофа и все повече хора го осъзнават. А за вноса при напускане какъв проблем да имат.... просто никакви бързоразвалящи се стоки няма да стигнат навреме докато не се изгради добре работеща система за митнически/граничен контрол (нещо което към момента липсва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още