IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руския газ през Украйна намалява

"Газпром" изпълнява стриктно заявките на европейските си клиенти, потвърждават от компанията

09:46 | 24.04.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Транзитът на руския природен газ през Украйна намалява, сочат данни на "Газпром", цитирани от Ройтерс. Според тях в събота (23 април) през газопреносната мрежа на Украйна са преминали 48,6 млн. куб. метра природен газ, спрямо 58,2 млн. куб. метра на 22 април. Заявките за днес (24 април) са за малко над 51 млн. куб. метра, допълва ТАСС.

От газовата компания посочват, че извършват всички доставки в съзвучие със заявките, направени от техните европейски клиенти.

В началото на военния конфликт преносът на газ през Украйна достигна максималните 109 млн. куб. метра на денонощие, но със затопляне на времето се движи около 56-58 млн. куб. метра на денонощие. Договорът между двете страни предвижда транзит на 40 млрд. куб. метра годишно.

От "Нафтогаз Украйна" предупреждават, че около 1/3 от транзита през страната може да бъде застрашен заради военните действия. Изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко предупреди в пост в Twitter, че руските военни повреждат газопреносната инфраструктура в окупираните територии в Източна Украйна.

От съобщението не става ясно дали преносът през останалите трасета на руския природен газ към Европа - "Северен поток 1" и "Турски поток",  се запазва.

В ЕС от седмици се дискутира възможността да бъде спрян вносът на руски петрол и природен газ. Тази идея обаче се критикува остро от най-голямата европейска икономика - Германия. Работодатели и синдикални организации в страната се опасяват, че мярката ще се отрази тежка върху индустрията и работните места, пише Euronews.

В "Нафтогаз" обаче коментират, че съдейки по коментарите на германския бизнес, конкурентоспособонстта на икономиката се базира само и единствено на евтиния руски газ, а не на уменията на германците.

През април общността одобри забраната за внос на руски въглища.

Германия, Унгария, Австрия, както и Италия, са сред най-зависимите държави от руските енергийни източници и затова и те са сред големите противници на санкции срещу енергийния сектор на Русия. Италия през последните седмици прави сериозни усилия да си осигури заместител на руския газ, договаряйки увеличени доставки от Алжир, както и втечнен газ от други африкански държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
рубладжиите са тъъъпи парчета, нямат и бегла представа кво е договор и че винаги има зложен арбитраж в него!. само членове в главите им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
Май не е точно така. Ако те осъдят и дадат на ЧСИ в БГ, то е само в БГ. ЧСИ-то не може да ти разпродава имуществото или да ти блокира заплатата в Турция например или във UK...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Мисля че съда се нарича Басмански, а има Баумански пазар в масква. И ако в договорът ти пише Стокхолмски арбитраж, какво значение има къде членуваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Така работи света. Има си договори и се спазват. === По-полечка със заклинанията. Договори има и за държавните заеми, държавни ценни книжа и пр. начини за финансиране, но някой самоволно решава, че няма да изплати дълг към заемодателя. Ама това не било дефолт. А какво? Санкции законно може да налага само СС на ООН, но Щатовете отдавна го подкараха през просото. Утре преспокойно могат да откажат изплащането на огромния дълг към Китай. Не сила на правото, а право на (грубата) силата. Затова вече международно право няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
ако Газпром спре газа отива директно в съда === В кой съд? Стокхолмският арбитраж е валиден само за страни членки на ПАСЕ, откъдето РФ е изгонен поради неплащане на членския внос. Остава Бауманският съд в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Така е за съжаление някои неща не могат да се случат веднага. Това би причинило още по голяма криза. Радостното е,че се работи по този проблем и вярвам до 1 година вноса на газ от русия в ЕС ще спадне до нормалните 10-15% точно колкото си внася и Китай от русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Да точно така ! Когато спечелят търговско дело ще имат право да им конфискуват различни неща. Тоест ако спечелят делото и да кажем кораб на Газпром спре на пристанище в ЕС ще бъде конфискуван продаден и платено. Освен това същото ще се случи и на много други места по света. Австралия, САЩ,Китай, Индия и т.н. Кораба на газпром ще може да влиза само на руско пристанище. Така работи света. Има си договори и се спазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Има ли война или няма? Ако има, газът трябва да бъде спрян незабавно. Но нито РФ нито Окраината обявяват война. Търговийката над всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Глупости ! Ще си преведе евро или долари както е по договор а Газпром може да си ги върти в каквито валути иска. Ти пак не прозираш какво стои зад нещата които говори монголския из род. Трябва им твърда валута долари и евро за да пазаруват други неща за руската икономика ! Завода за танкове спря да работи няма чипове :) Спри да четеш ТАСС и анализирай ! Какво ще стане ако путин вземе ,че спре газ и петрол ? Нищо ! Ще има проблеми 1-2 години и бум на електрическите коли. Да му мислят арабите и русия после защото те освен колонки за бензин няма какво друго да предложат :) Анализирвай ! Стига чете на копейкин глупостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
baba_meca
преди 2 години
И като ги осъдят, какво? ще им вземат резервите на централната банка ли? или яхтите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още