IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си върна контрола над част от Северодонецк

Войските са си върнали около 20% от територията, която бяха загубили там

11:36 | 04.06.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Украйна обяви, че си е върнала част от Северодонецк, който е във фокуса на руската офанзива за превземане на източния регион Донбас, и може да го задържи до две седмици. Това се случва на фона на продължаващите и в събота сражения, предава Ройтерс.

Сергей Гайдай, губернатор на провинция Луганск, каза пред националната телевизия в петък, че украинските войски са си върнали 20% от територията, която бяха загубили в Северодонецк.

„Не беше реалистично“ градът да падне през следващите две седмици, въпреки че руските подкрепления бяха разположени, коментира той.

„Веднага щом разполагаме с достатъчно западни далекобойни оръжия, ще отблъснем артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота, тя просто ще бяга“, твърди Гайдай.

Твърдението му за украинския напредък не може да бъде проверено веднага, уточнява Ройтерс. Екип на информационната агенция е пристигнал в Северодонецк в четвъртък и е потвърдил, че украинците все още държат част от града.

Украинските военни днес съобщиха, че Русия е подсилила войските си и е използвала артилерия за провеждане на „щурмови операции“ в града. Но казват, че руските сили са се оттеглили след неуспешни опити за настъпление в близкия град Бахмут и са прекъснали достъпа до Северодонецк.

Гайдай написа в социалните мрежи, че четирим души са били убити при руски атаки в региона в петък, включително майка и дете. В южния Одески регион в събота сутринта ракета удари селскостопанско складово помещение, ранявайки двама души, написа говорителят на регионалната администрация в Telegram.

Двама души са загинали и поне двама са ранени при руски обстрел на цивилна инфраструктура в област Харков в петък, съобщи укаинската Интерфакс, позовавайки се на информация от службите за спешна помощ.

Войната в Украйна отбеляза стотния си ден в петък. Десетки хиляди загинаха, милиони бяха изгонени от домовете си, а световната икономика пострада, след като силите на Москва започнаха да настъпват. Руските военни обаче бяха отблъснати от Киев още в първите седмици на конфликта.

В петък руският президент Владимир Путин отрече Москва да пречи на укаинските пристанища да доставят зърно, като прехвърли вината за нарастващите цени на храните в света на Запада.

„Сега наблюдаваме опити да се прехвърли отговорността за това, което се случва на световния пазар на храни, за възникващите проблеми на този пазар, върху Русия“, каза той по националната телевизия. По думите му най-доброто решение би било западните санкции срещу руския съюзник Беларус да бъдат премахнати и Украйна да изнася зърно през тази страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Като гледам 100 дни вече издържаха, от Киев, Суми, Чернигов, Харков вече ги изгониха, идва ред и на по-малките градчета. Цял свят я видя "великата" пиянска армия какво представляеа..."за три дни превземаме Киев, а за 2 седмици Берлин" ...муахахахаа! Цялата работа им е такава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Щели да ги задържат ,цели две седмици,ха ха.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
дядя вова, вчера украинците са гътнали още едно катерче на рашистите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А така, дежурните тpoлове бързо на амбразурата със заучените лафчета! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Ватника чака повече от теб. Приготвил е прашките за парада на Перемогата на Червения площад. Скоро ще вземат не само Северодонецк, но тук нищо няма да напишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Мииии, още една стърпка и ще са на Червения площад. Чекаме с нетърпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още