IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Путин няма проблем Украйна да изнася зърнени култури

Руският президент посочи, че най-евтино би било експортът да се осъществява през Беларус до Балтийско море

22:49 | 03.06.22 г.
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс.

"Ситуацията ще се влоши, защото британците и американците наложиха санкции върху нашите торове", каза Путин в интервю за националната телевизия, предава БТА.

Според Путин проблемите с храните в света са започнали преди повече от две години, предаде ТАСС.

"Неблагоприятната ситуация на световния пазар на храни не започна вчера или дори след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и Украйна. Тя започна още през февруари 2020 г. в процеса на справяне с последиците от пандемията от коронавирус", заяви руският президент. 

"Износът на зърнени култури от Украйна не е проблем", увери Путин. Той спомена и за няколко начина за осъществяване на този износ -  през украински пристанища, през пристанища под руски контрол или през Централна Европа, предаде Франс прес.

Путин добави, че най-доброто решение би било транспортирането през Беларус, стига санкциите срещу тази страна да бъдат вдигнати, предаде Ройтерс.

"Ако някой иска да разреши проблема с износа на украинско зърно, моля, най-лесният начин е през Беларус. Никой не спира това", каза Путин. "За да се осъществи това, вие трябва да вдигнете санкциите, наложени на Беларус", допълни той.

По-рано днес беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Минск е готов да позволи транзита на украинско зърно до германски, полски, балтийски или руски пристанища през територията си, ако в замяна му бъде позволено да товари беларуски стоки на тези пристанища.

Путин спомена и възможността за износ през украинските пристанища Мариупол и Бердянск на Азовско море, превзети от Москва по време на офанзивата ѝ, допълва Франс прес.

Той спомена и за износ през пристанищата на Черно море, които са под украински контрол, по-специално това в Одеса. Той още веднъж изиска водите в тези пристанища да бъдат разминирани от Киев и увери, че в замяна Русия ще позволи сигурно преминаване на корабите.

Сред другите възможни пътища Путин спомена по Дунав през Румъния, както и през Унгария или през Полша.

"Най-простото, най-лесното и най-малко скъпото ще бъде износ през територията на Беларус, откъдето може да се стигне към пристанищата на Балтийско море, а после към Балтийско море и след това където и да е по света", посочи отново той.

Междувременно краинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от агенция Униан, каза в Twitter, че Украйна е готова да възобнови износа на храни от Одеса, но Русия не е предоставила никакви гаранции, че градът няма да бъде атакуван. Украйна работи по изпълнението на международна операция за защита на износа на украински храни с участието на ООН и флота на партньорските страни. Според Кулеба Русия играе "игри на глада" със света, като блокира износа на украински храни.

ЕС реши считано от 4 юни временно да спре всички мита за стоки от Украйна, допълва Униан. Премахването на митата се отнася за износ от Украйна на промишлени продукти, плодове и зеленчуци, както и антидъмпинговите мита върху вноса на стомана. Антидъмпингови мита няма да се начисляват след изтичането на едногодишния срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още