IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската криза срива и европейските борси

Германският Dax е надолу с над 550 пункта, водещият барометър за еврозоната EuroStoxx 50 се срива с 3,2%*

12:52 | 14.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските фондови пазари се спускат стремглаво надолу. Опасенията за нахлуване на Русия в Украйна причиниха рязък спад на курсовете. Водещият германски индекс Dax се срива с 3,2%, като пада под границата от 15 000 пункта, която се смята за важно ниво на подкрепа. Индексът MDax на средните по размер акции спада с 3,5%. Индексът VDax, който показва волатилността на Dax и често е наричан „барометър на страха“, се покачва с 20%. Водещият барометър за еврозоната EuroStoxx 50 намалява с 3,2%. За френския CAC понижението също е с 3,2%, а в Лондон FTSE се понижава с 3,44%.

Въпреки че на фондовия пазар все още има надежда, че ще бъде постигнат дипломатически напредък вместо руско нахлуване в Украйна в средата на седмицата, много инвеститори са принудени да се освободят от акциите си поради нарастващите геополитически рискове, заяви пред DPA анализаторът Йохен Щанцл от брокерската компания CMC Markets.

Това означава, че важната зона от 14 800 пункта ще бъде на фокус за германския бенчмарк индекс Dax по-рано от очакваното (петък). Именно тук вероятно ще се определи средносрочната тенденция. Според техническия анализ задържането на курса под това ниво е сигнал за по-нататъшно понижение с повече от 1000 пункта. Въпреки това има няколко индикатора, които в момента говорят против такъв сериозен спад на курсовете, пише германският Handelsblatt.

Преди всичко поведението на професионалистите в областта на инвестициите говори против подобен сценарий. Институционалните инвеститори - за разлика от частните - са инвестирали само в малка степен и са се застраховали срещу спадащи курсове на франкфуртската фючърсна борса Eurex, както и на чикагската CBOE. Така че има достатъчно средства, за да се поеме спад на курсовете. Петседмичният показател за нагласите в проучването Dax-Sentiment на Handelsblatt, който е точен индикатор за обръщане на тенденциите през последните седем години, също е ясно изразен на отрицателна територия. Тъй като тази нагласа се счита за контраиндикатор, по-нататъшна разпродажба е малко вероятна.

Конфликтът в Украйна може да продължи и по-дълго, тъй като една важна цел на руския президент Владимир Путин вече е постигната, без в Украйна да влизат войски: Украйна е икономически дестабилизирана.

Но дори и да има атака, тя не е задължително да доведе до срив на пазарите. Това пролича например по време на втората война в Ирак през 2003 г., когато на 20 март същата година президентът на САЩ Джордж Буш даде заповед за бомбардиране на страната. Този ден беше повратна точка на фондовите пазари и отбеляза дъното за Dax за годината. От началото на годината до 20 март водещият германски индекс тогава се понижи с 30%, но след това отново се повиши с 50% до края на 2003 г.

В Ню Йорк конфликтът предизвика спад в края на търговията в петък. Несигурността беше предизвикана най-вече от факта, че според разузнавателните служби на САЩ още тази седмица може да се стигне до нахлуване на Русия в Украйна. На този фон азиатските фондови пазари също започнаха седмицата със загуби. Шанхайската фондова борса спадна с един процент, а японският индекс Nikkei загуби повече от 2 процента.

„Тъй като японският фондов пазар беше затворен в петък, днес той е засегнат от два фактора", каза инвестиционният стратег Шуджи Хосой от брокерската къща Daiwa. Според него спекулациите за драстично повишаване на лихвените проценти в САЩ в отговор на високата инфлация и напрежението между Русия и Украйна се обединяват. „Ако ситуацията в Украйна се влоши, пазарът може да се срине още повече", каза Хосой.

Множество държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна заради опасенията от предстоящо руско нахлуване, а съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан предупреди в неделя, че през последните 10 дни Кремъл е ускорил извънредното си военно струпване по границата на страната.

Западните лидери заплашиха с тежки санкции срещу Русия в случай на евентуално нахлуване в Украйна, докато лидерите продължават да търсят дипломатически решения. Кремъл отрича да има намерение да нахлуе в съседната страна, обвинявайки Вашингтон в подклаждане на „истерия“.

Руските активи също отстъпиха в понеделник сутринта, като индексът MOEX Russia Index спадна с 3,4%, а индексът RTS - с 4,9%. Щатският долар поскъпва с 0,2% спрямо руската рубла.

Световните пазари са в смут и след изненадващо високата инфлация в САЩ през миналата седмица, която накара президента на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард да призове за повишаване на лихвените проценти с цял процентен пункт до юли.

В неделя обаче колегата му и президент на Фед на Сан Франциско Мери Дейли заяви, че централната банка трябва да бъде премерена в пътя си към затягане на паричната политика, като отбеляза, че „резките и агресивни действия всъщност могат да имат дестабилизиращ ефект“ върху растежа и ценовата стабилност.

* Информацията е актуална към 12:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Пародията продължава. От 35 емисии, 29 на плюс. Според нашият сайт обаче - руският пазар още е на минус. Махнете тиренцата както показах в по-долните постове: https://i-b-b.c-o/F8LwX1w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
i-b-b.c-o - без тиренцата между.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
На мястото на звездичките: ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Не мога да разбера как ги смятате тия пазари, сигурно аз съм невежа. Как може спадът на целият пазар да е по-голям от спадът дори на най-зле представящата се емисия?https://***/8mF2vQd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още