IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit обмисля закриването на 10 хил. работни места

Мярката е част от стратегически план, който ще бъде представен през декември

17:03 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

UniCredit обмисля съкращаването на хиляди работни места и свиване на оперативните разходи в рамките на нов стратегически план, който ще бъде представен през декември, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Италианската банка обмисля закриването на 10 хил. работни места, въпреки че окончателните цифри все още се обсъждат и може да са много по-ниски, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Съкращенията ще се отнасят за служители в Италия, където компанията има най-голям брой хора, както и в други страни. UniCredit може също така да намали оперативните си разходи с 10%, съобщават запознатите с плана източници.

Главният изпълнителен директор на компанията Жан-Пиер Мюстие подготвя следващите цели, след като надхвърли планираните съкращения на разходите в предишния тригодишен план. Мюстие, който през първата част от мандата си се съсредоточи върху изчистването на лошите кредити, съкращаването на работни места и засилването на финансите на компанията, вече заяви, че очаква ускоряване на освобождаването от неосновен бизнес, ограничаване на притежаваните италиански дългови ценни книжа и подобряване на капиталовите буфери.

„Съкращаване на работни места с подобен размер би било амбициозно и надхвърля очакванията на анализаторите“, казва Никола Маино, който помага за управлението на 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) в швейцарската инвестиционна компания Carthesio. „Ходът показва ангажиментът на главния изпълнителен директор към намаляването на съотношението между разходи и приходи до ниво, което ще постави банката сред най-добрите в Европа“, допълва Маино.

Правителството наблюдава положението в UniCredit, разкрива единият от запознатите източници. Заради размера на банката то може да се намеси в зависимост от целите в индустриалния й план. Правителството изигра ролята на посредник миналата година, когато Telecom Italia водеше преговори с профсъюзи за съкращаването на хиляди работни места.

UniCredit се присъединява към други големи банки в Европа, които намаляват разходите и съкращават работни места, тъй като годините на ниски или негативни лихви подлагат на траен натиск приходите от кредитиране. Deutsche Bank планира да съкрати 18 хил. работни места в рамките на обхватен план за реформа, а Societe Generale обяви през април планове да закрие 1600 работни места в цял свят и да излезе от капиталоемкия си бизнес.

Книжата на UniCredit запазиха равнището си от 11,25 евро към 13,40 ч. на борсата в Милано, което дава на банката пазарна стойност от 25 млрд. евро. От началото на годината цената на акциите на компанията е нараснала с 14% спрямо ръста от 2% на 47-те компании, включени в индекса STOXX Europe 600 Banks.

Банката предприе мерки за засилване на финансовото си положение още преди представянето на плана. По-рано тази година тя набра около 2,1 млрд. евро чрез продажбата на дела си в Banca Fineco. Новият бизнес план на UniCredit ще се основава на органичен растеж и ще опита да опрости начина за правене на бизнес на банката, за да се засили ефективността, каза Мюстие в интервю за италианския вестник Milano Finanza миналата седмица.

Сред разглежданите варианти от UniCredit е намаляването на разходите й за финансиране на създаването на отделна холдингова компания в Германия за чуждестранния й бизнес, съобщиха запознати източници по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още