Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания внесе законопрект за контрол на субсидиите

Нормативният акт ще урежда начина, по който се субсидира бизнесът след Brexit - една от "горещите" спорни точки с ЕС

Великобритания внесе законопрект за контрол на субсидиите

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания представи нов закон, който ще урежда начина, по който се субсидира бизнесът след Brexit, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Въпросът за „равнопоставените условия“ и държавните субсидии e последната основна пречка за приключването на преговорите за търговската сделка с Европейския съюз (ЕС) миналата година, припомня медията.

В новия законопроект за контрол на субсидиите, внесен в парламента в сряда, Великобритания ще изгради свой собствен режим на субсидиране. Правителството се надява, че ще успее да се съсредоточи върху „ключовите вътрешни приоритети“, включително програмата си за „изравняване“ на икономическия растеж и зелените индустриални проекти.

Още по темата
„Днес ние използваме възможностите да бъдем независима търговска нация, за да подкрепим нови и нововъзникващи британски индустрии, да създадем повече работни места и да направим Великобритания възможно най-доброто място за стартиране и развиване на бизнес“, коментира бизнес секретарят на Великобритания Кваси Квартенг.

Той определя законопроекта като „явно отклонение от режима на ЕС за държавна помощ“ и отбелязва, че Великобритания няма да спасява неустойчивите компании чрез системата.

Новият режим е обявен за по-пъргав и свободен от прекомерна бюрокрация.

Великобритания ще създаде свой собствен Орган по конкуренция и пазари като независим съветник по въпросите, свързани със субсидиите, и се очаква да позволи на публичните органи да предоставят финансова подкрепа. Апелативният съд по конкуренцията ще разглежда дела за контрол на субсидиите съгласно закона.

ЕС настоява, че привеждането в съответствие с неговите правила е от съществено значение, така че британските фирми да не получат несправедливо предимство. Брюксел ще анализира законопроекта и ще следи отблизо процеса по приемането му.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кремъл: Разширяването на НАТО няма да укрепи сигурността на Европа