IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд в Лондон: Спирането на работата на парламента е незаконно*

Решението на Джонсън е незаконно ограничаване на парламентарната свобода, твърдят съдиите

12:50 | 24.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Висшите съдии на Великобритания нанесоха безпрецедентен правен удар по премиера Борис Джонсън, като маркираха противоречивото му решение за спиране на дейността на парламента като незаконно. 

В решение от вторник върховният съд на Обединеното кралство постанови, че задължителната почивка на парламента, наложена от премиера Борис Джонсън, е незаконна. Решението представлява голямо поражение за премиера. 

Единодушното забележително решение на 11-те съдии във вторник е стимул за депутатите, които искат да попречат на Джонсън да изтегли страната от Европейския съюз до 31 октомври без сделка. Ограничавайки правомощията на премиера да спира дейността на Парламента в бъдеще, съдиите също така лишиха Джонсън от едно от последните му оръжия, с които да наложи Brexit преди определения срок. 

Това означава, че британският парламент отново ще заседава - възможно най-скоро. Съдът счита, че решението на Джонсън е незаконно ограничаване на парламентарната свобода.

Присъдата беше взета единодушно, заяви съдия Бренда Хейл. След обявяването на решението цената на британската лира се повиши. 

Единадесетте съдии на Върховния съд единодушно са решили, че принудителната почивка има "краен ефект" върху Парламента при приключване на конституционния му мандат, както заяви Бренда Хейл. Все пак парламентът имал право да има глас в хода на важно събитие като планираното напускане на Европейския съюз на 31 октомври. 

Решението за разпускане на Парламента е „незаконно, невалидно и нищожно“, заяви съдия Бренда Хейл, председател на Върховния съд. Решението за „пророгация на Парламента е незаконно, тъй като доведе до осуетяване или възпрепятстване възможността на Парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка“.

Опонентите на премиера твърдят, че суспендирането е неприемливо и предназначено да стимизира демократичния контрол. Джонсън, който тази седмица е в Ню Йорк, опитвайки се да договори преразгледана сделка с европейските лидери, сега е изправен пред предизвикателството да прокара Brexit в Парламента без мнозинство, без контрол върху парламентарния график – или без какъвто и да е начин да избегне контрола от законодателите. 

Според Хейл това е еднократен случай, който никога не се е случвал при тези обстоятелства и „това вероятно никога повече няма да се повтори“.

Председателят на парламента Джон Беркоу заяви, че долната камара трябва да започне незабавно да заседава.

По-рано през миналата седмица стана ясно, че Джонсън не отхвърля възможността за ново прекратяване на работата на парламента, ако Върховният съд в страната не го забрани. В правителствени документи в рамките на делото за законността на първото и засега единствено спиране на дейността на държавния орган в рамките на настоящата администрация се посочва, че в зависимост от заключенията на съдебната институция премиерът евентуално ще може да обмисли ново прекратяване на сесията на парламента, която се очаква да бъде подновена отново на 14 октомври.

Юридическото предизвикателство пред правомощията на премиера показва как политическата борба за Brexit обтяга до голяма степен неписаната конституция на Великобритания. Освен това то принуди съдебната система да попадне в неудобната позиция да се произнесе по политически въпрос  - нещо, което Върховният съд на Великобритания до голяма степен бе избягвал досега.

„Това е изключително силно и най-важното единодушно решение“, казва пред Bloomberg Рос Келауей, партньор в адвокатската кантора Eversheds Sutherland. „Тук няма правилно решение за правителството. Освен това съдът наложи незабавно решението си върху незаконната пророгация, Парламентът може да започне заседание незабавно“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Спирането работата на парламента не се ли води диктатура.Представям си акоПутин беше направил такова нещо щяха да го изкарат новият Хитлер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Maksim30
преди 4 години
С този цирк, наречен Брекзит, Великобритания последователно и упорито си такова реномето на сериозна държава. Явно това е начина либералната демокрация да опровергае Путин че не съществува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още