IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още е на първо място при разследванията на ОЛАФ

През миналата година от агенцията са извършили 78 проверки у нас

13:14 | 26.10.12 г. 1
България все още е на първо място при разследванията на ОЛАФ

За поредна година България е на челно място в проверките на агенцията за борба с измамите (ОЛАФ), става ясно от думите на говорителя на институцията Йохан Уолт, цитиран от БНР.

През 2011 година срещу страната ни са водени 78 разследвания, а през 2012 година броят им е 42. Уолт обаче обясни, че това, че сме на първо място не е непременно негативен индикатор. 

Причината да сме на първо място може би е факт и заради подадените голям брой сигнали за нарушения от страна на правителството. Това не се случва в много други държави, обясни говорителят на ОЛАФ.

Според официалния доклад на агенцията за дейността през миналата година са били обработени 463 случая, от които 328 разследвания и 135 координиращи действия. Закрити са 208 случая. Агенцията се бори основно с корупцията и кражбите на европейски средства.

"Общо 42 са разследванията на агенцията в България за тази година", потвърди и Соня Клисарска, директор на дирекция АФКОС към Министерство на вътрешните работи (МВР). Дирекцията е партньор на ОЛАФ в България.

Основно нарушения са откривани по отношение на обществените поръчки и тяхното провеждане. Най-често се разследват сектори като земеделието, разпределението на структурните фондове и рибарството.

Отделно ОЛАФ води шест административни разследвания, едно от които е за проект на община Бургас по ОП „Административен капацитет“, съобщава още БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още