IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как общият европейски пенсионен продукт ще промени трудовия пазар?

Регламентът ще бъде гласуван до края на 2018 година и до две години след това ще бъде въведен

17:45 | 30.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Кога в Европейския съюз (ЕС) ще бъде въведен общ пенсионен продукт (PEPP) и как появата му ще промени пазара – това обсъждаха участниците в международната конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване - регламент, ефекти и проблеми“, организирана от ВУЗФ и Investor.bg. 

„Решенията за създаване на общ пенсионен личен продукт искат хоризонт от 30 – 40 години. Надявам се дискусиите да имат добавена стойност и да се създаде унифициран пенсионен продукт за ЕС, който да предлага държавна гаранция, но да има и лична инициатива“, каза вицепремиерът Валери Симеонов при откриването на форума. 

Според доц. Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента, предложеният пенсионен продукт има много общо с българския модел на доброволните пенсионни фондове, който развиваме през последните 24 години.

Очаква се с регламента на Европейската комисия (ЕК) за PEPP да се създаде единен пазар за лично пенсионно осигуряване, което обаче има и социална цена и връзка с инвестициите в ЕС, каза Адемов.

Той посочи, че с осигуряването на трансгранично движение ще се реши проблемът с фрагментирания пазар на пенсионни продукти, а физическите лица ще получат прозрачни и опростени правила.

Адемов коментира, че консултациите, които се правят от година насам, засягат фазата на натрупване, на изплащане, данъчните облекчения, формите на информация, прехвърлянето на партиди. По думите му има много трудности пред въвеждането на PEPP, защото осигурителното законодателство е различно за всяка държава членка.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова заяви, че предложението за паневропейски пенсионен продукт цели да се създадат силни капиталови пазари. По думите й европейският потребител ще получи конкурентен продукт.

Тя напомни, че предизвикателство ще бъде доходността. Очаква се таксите да бъдат ниски и да снижат цените на услугите, които предлагат националните пенсионни фондове.

Председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване  (EIOPA) Габриел Бернардино заяви, че PEPP е необходим, защото само 27% от европейците от 25 до 75 години имат лични пенсионни продукти с дългосрочен хоризонт. Затова неговата организация е развила предложението на ЕК за създаването на пенсионен продукт, който ще допринесе за развитието на пазара.

Бернардино подчерта, че по този начин ще се стимулират спестяванията и ще се осигури растежът на европейските пазари.

Европейците ще получат прозрачен, ефикасен и ефективен продукт, ще могат да сменят доставчиците и да пренасят спестяванията си в Европа, което ще направи и по-гъвкав трудовия пазар.

Ще бъде създаден европейския пенсионен паспорт по определени стандарти. EIOPA ще отговаря за сертифицирането на пенсионните продукти в ЕС и ще гарантира стандарта на продуктите.

EIOPA предлага всяка година да се публикуват доклади за  PEPP, от които да се вижда какви ангажименти са поели институциите, които доставят услугите, което ще помогне на потребителите да направят информиран избор.

Пропастта между различните страни в ЕС нараства заради разликата в доходите, каза той. „И след 30 години може да избухне бомба със закъснител, затова трябва да даваме дългосрочни решения“, предупреди Бернардино.

Според него PEPP не е „сребърният куршум“, който да отговори на този риск, но е финансов инструмент, който ще осигури по-устойчиви пенсии в Европа.

Натали Берже, началник отдел „Застраховане и пенсии в ГД „Финансова стабилност, финансови услуги и Съюз на капиталовите пазари“ в ЕК, каза, че това е първата конференция в Европа по темата за рамката на PEPP.

Продуктът е набор от инструменти, който задава рамката на доставчиците, които имат интерес да навлязат на пазара, който сега е много фрагментиран, допълни тя.

Евродепутатът София инт Велд заяви във видео обръщение, че ще се предлагат повече от пет пенсионни продукта в ЕС, но един от тях ще е най-масов, нещо като „конфекция“, а другите четири ще са по-сложни.

Тя обяви, че регламентът ще бъде гласуван до края на 2018 година, а през следващите две години трябва да бъде въведен. Най-голямо предизвикателство според нея ще са различните данъчни системи в ЕС.

Джъстин Рей, заместник ръководител на отдел „Политики“ в EIOPA, каза, че пенсионният продукт ще върви успоредно с националните пенсионни продукти и няма да влезе в конкуренция с тях.

Трябва да има връзка между натрупването и изплащането, каза експертът. Той смята, че от ключово значение ще бъде доверието на европейските потребители, тъй като продуктът е свързан с дългосрочни пенсионни перспективи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
бреее, расист-глобалист, ала-бала, определено си прав тоя път, това е още една крачка към федерацията ЕС :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Пак такси, пак комисиони, а доходността била проблем. Тук работата е ясна, особено на снимка две виждам двама загрижени за българските пенсионери. Само срещу пистолет опрян в главата :)Тя напомни, че предизвикателство ще бъде доходността. Очаква се таксите да бъдат ниски и да снижат цените на услугите, които предлагат националните пенсионни фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още