IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят поредните промени в наредбата за директни доставки на храни

Облекчават се условията за производство на сирене и преработка на месо в малките ферми

13:51 | 10.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

До няколко дни в Държавен вестник ще бъдат публикувани поредните изменения в Наредба 26 за директните доставки на храни от фермите. Това стана ясно на форум за бъдещето на фермерските пазари.

Наредбата стартира преди пет години с много рестриктивни условия за производителите, затова интересът към директни доставки от страна на стопаните не беше голям. Впоследствие имаше редакции на документа.

„Организацията на този тип пазари отдавна е уредена в стара Европа. Такива вече има и в София, но ни липсва традицията“, заяви на форума заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.

Той отчете, че за година цената на млякото е намаляла с около 25%, но това не е усетено от крайните потребители заради дългите вериги на доставките. Колкото по-голяма е веригата между производител и потребител, толкова повече фермерите и крайните купувачи не са защитени, допълни Грудев.

Агроминистерството смята да използва два инструмента за насърчаване на директните доставки – нормативни промени и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), стана ясно на форума.

Невена Петрова, експерт в агроминистерството, посочи, че промените в Наредба 26 предвиждат да се облекчат условията, при които фермерите имат право да преработват произведените от тях продукти.

Облекчават се изискванията за животновъдните обекти, в които се добива сурово мляко за директна доставка. Дава се възможност доставката на сурово мляко да става по-лесно – опаковките може да са на производителя, но и на потребителя.

Отпадат ограниченията за процента яйца от кокошки и пъдпъдъци, които може да продава директно едно стопанство (досега ограничението е било 40 на сто).

Различните операции при преработка на сурово мляко ще могат да се извършват в едно помещение, при условие че се вършат последователно и след всеки етап се чисти и се прави дезинфекция.

Въпрос на дни е наредбата да бъде обнародвана в Държавен вестник, каза експертът.

Подобни са и облекченията, залегнали в проект за изменение на Наредба 4 – за специфичните изисквания към кланичните пунктове. Там освен добив на месо ще може да се извършва транжиране и преработка. Животните ще трябва да са отгледани във фермата. Целта е да намалеят разходите на фермерите за сграден фонд, но да се запази хигиената.

През втората половина на 2016 година се очаква да бъде отворена мярката по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020, по която организации на фермери ще получават субсидии за създаването на фермерски пазари, съобщи Грудев.

Това ще става по мярка 16 за сътрудничество, посочи Мая Нинова, държавен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ.

Ще има два варианта за подпомагане с тази цел. Единият вариант е да се организират местни пазари в радиус до 75 км от стопанството, където е произведен продуктът.

Другият вариант е сдруженията да се организират в къси вериги на доставки, за които не важи ограничението за радиус от 75 км – така например земеделци от Североизточна България ще могат да продават продукцията си в София. Но между фермерите и потребителите ще трябва да има максимум един посредник.

В групите за къси вериги на доставки могат да участват няколко обединени лица – задължително фермери, но може и групи на производители, малки и средни предприятия и търговци на дребно. Те ще кандидатстват по ПРСР с колективен проект за сътрудничество с приложен бизнес и инвестиционен план, план за популяризиране, предварително подписан договор за създаване на обединението, в който се разписва кой какви ангажименти ще има.

Обединението ще получава средства на две фази – подготвителна и същинска, за маркетингов анализ, подготовка на бизнес и инвестиционен план, стимулиране на интерес и разширяване на състава от фермери, наемане на офиси и реклама. То ще може с получените средства да наеме персонал за продажбите на пазара, за да имат време фермерите да работят в стопанствата.

8 млн. евро е бюджетът на мярката, а максималният интензитет на помощта е 50%.

Приоритет имат проекти в планински райони, малки стопанства, обединени производители, производство и преработка на плодове и зеленчуци и преработка на продукти от животински произход.

При късите вериги продуктите ще може се доставят и по интернет.

Тъй като Наредба 26 третира директните доставки на животински продукти, Васил Грудев се ангажира да се помисли за облекчаване на условията за директни доставки на преработени плодове и зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още