Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Прокуратурата разследва неправомерно усвояване на субсидии за млади фермери

Бизнесдама от Перник организирала фиктивно производство на биотор

Прокуратурата разследва неправомерно усвояване на субсидии за млади фермери

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Трима души са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, неправомерно усвоявала евросредства в Пернишка област.

Групата е била създадена през 2015 г. и ръководена от бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, включително за злоупотреби с фондове от Европейския съюз (ЕС). Тя организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) – „Създаване на стопанства на млади фермери“, съобщи Прокуратурата. 

Още по темата

Проектите били за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени изпълнители сключили договори за финансиране по програмата с по 48 хил. лв. за организиране на производството (в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата).

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 хил. лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 хил. лв. Изненадваща проверка обаче установила, че след отпускането на общо 192 хил. лв. не е извършвана никаква дейност. Разследващи пък разкриват, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник, Радомир и село Ракеловци в пет претърсени адреса са намерени и иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, в размер съответно на 50 хил. лв., 25 хил. лв. и 5 хил. лв.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Подписани са договорите за строителен надзор на тунел "Железница"