Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Студенти сътвориха авангардни бижута от компютърни части

Катедрата по инжеренен дизайн в Техническия университет обединява изкуството с техниката

гледано: 4265   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Катедрата по инжеренен дизайн в Техническия университет в София обединява изкуството с техниката, а тази година за пръв път студентите имат за задача да направят бижута от компютърни части, коментира доц. д-р Георги Червендинев от ТУ - София в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него силата на катедрата в Техническия университет е в обединението на образованието с бизнеса, в изпълнението на проекти в интериорния дизайн, в модния, в графичния дизайн.

Още по темата

Заедно с д-р Емилия Очкова той информира за инициативата на студенти от Технически университет за производство на бижута, направени от компютърни части, както и за събитието "С отпечатък на нежност", представящо "бижута през погледа на жената инженер".

“Идеята се роди от Кариерния център на Техническия университет. Подадена ни беше за празника на жените, 8 март, когато центърът организира сбирка на интересни, успели дами, завършили Техническия университет", разказа Очкова. "Нашата задача, като катедра по дизайн, е да създадем настроение и да вкараме нотка авангардност на това събитие. За да подчертаем авангандността, за да сме актуални и интересни, да отговаряме на съвременните тенденции, ние решихме да използваме компютърни детайли и части."

По думите ѝ интересните бижута, които сътворяват студентите, са плод на уъркшоп, проведен в рамките на една седмица.

"Всеки автор даде идея. Колиета, пръстени, гривни се превръщат в уникати с ентусиазма на студентите.
За нас като съвременни дизайнери в специалността е много важно абстрактното мислене. Ние провокираме студентите, за да създават иновативни продукти", посочи д-р Очкова.

Тя отбеляза, че има тенденция голяма част от дипломните защити да приключват с проекти в частния бизнес, а студентите се провокират и към предприемачество – да създадат свои компании или да намерят бизнеспартньори.

Как новите технологии променят визията на жената? Кое привлича студентите в различните проекти? Как ще представят своята креативност студентите в конкурс за графичен дизайн? Кое мотивира студентите да развият предприемачеството със собствени проекти? Как протича кампанията за студентите, бъдещи дизайнери.

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от