Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Високотехнологично облекло позволява на глухи хора да усещат музиката

„Звуковата блуза“, създадена от лондонската компания CuteCircuit, разполага 16 сензора, вградени в интелигентната ѝ тъкан

Високотехнологично облекло позволява на глухи хора да усещат музиката

Източник: Ройтерс

Сестрите близначки Хермон и Херода Берхан обичат да танцуват, но не могат да чуят музиката, защото и двете са глухи, така че изобретяването на яке със сензори, което им позволява да усещат различните звуци, може да преобрази нощите им в лондонските клубове. 

„Звуковата блуза“, създадена от базираната в Лондон модна компания CuteCircuit, има 16 сензора, вградени в тъканта ѝ, така че тези, които я обличат, могат да усещат цигулките с ръцете си или барабаните по гърба си например, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Близначките Берхан, които са загубили слуха си в ранна възраст, споделят,  че тези специални дрехи им предлагат съвсем ново преживяване.

„Това е почти като усещането за дълбочина на музиката“, споделя Хермон. „Чувстваме се така, сякаш можем да се движим заедно с нeя."

Франческа Розела, съосновател и главен творчески директор на CuteCircuit, заяви, че блузите позволяват на глухите хора да почувстват музиката чрез усещания.

„Вътре в дрехата, която е изцяло от текстил, няма жици, тъй като са използвани само интелигентни тъкани. В състава ѝ има комбинация от микроелектроника - много тънки, гъвкави и проводими тъкани“, споделя Розела.

„Всички тези малки електронни моторчета са свързани с проводимите тъкани, така че дрехата е мека и разтеглива", добавя още тя.

Звуковите дрехи не са евтини. Очаква се да се продават на цена над 3000 паунда (3673 долара), но Херода вярва, че това е цена, която хората с увреден слух си струва да платят, за да се наслаждават на музика толкова, колкото тя и сестра ѝ.

„Мисля, че това определено може да промени живота ни“, споделя Херода.

 

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Двама от музикантите от U2 инвестират в ирландски технологичен фонд