IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жил Богар, Perno Ricard Group: Иновациите ще движат алкохолния пазар

Производството на спиртни напитки се адаптира към новите тенденции в световен мащаб

14:13 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Жил Богар, главен финансов директор на Perno Ricard Group. Снимка:&nbsp;Perno Ricard Group</em></p>

Жил Богар, главен финансов директор на Perno Ricard Group. Снимка: Perno Ricard Group

Жил Богар вече повече от 20 години е един от ръководните кадри на световната компания за спиртни напитки Perno Ricard. От 1998 г. до сега заема ръководни позиции в компанията - през 1999 г. е назначен за главен финансов директор в Аржентина, а през 2002 г. на Централна и Южна Америка. През 2008 г. е избран за главен изпълнителен директор на Perno Ricard Бразилия, а година по-късно заема позицията управляващ директор, отговаряш за финансите, информационните технологии и операциите на цялата група Perno Ricard. През юли 2018 г. е повишен до председател и изпълнителен директор на Perno Ricard EMEA & LATAM.

Г-н Богар, бил сте финансов директор на Perno Ricard доста години. Какво е най-важното, което смятате, че сте научил за този период?

От 24 години съм в Perno Ricard както в корпоративни, така и в оперативни роли - и във Франция, и в други страни, най-вече в тези от Латинска Америка.

Позицията "финансов директор" на групата заемах в продължение на 9 години - от 2009 до 2018 г. Първо, научаваш се да бъдеш гъвкав, да се справяш с кризи (глобалната криза през 2009 г., кризата с еврото през 2011 г.), с волатилността на финансовите пазари и с несигурността. Второ, трябва да можеш да намериш правилния баланс между краткосрочните и дългосрочни цели, между използване на възможности и управление на рискове, между интересите на всички заинтересовани страни. Мисля, че днес финансовите директори имат ключова роля, за да помогнат на изпълнителния директор да изгради своята стратегия, да разпределя ресурси, да осигури устойчиво създаване на стойност (растеж, марж, приходи) и да следи за доброто изпълнение на целите на компанията. Ето защо добрата подготовка е толкова важна за стигнато до управленска позиция.

Много компании за спиртни напитки правят значителни инвестиции чрез различни акселераторски програми и инвестиционни фондове. Мислите ли, че това е бъдещето на по-малките организации в бранша?

Потребителите, най-вече родените след 1980 г., търсят брандове с конкретно качество на продукта, автентичност, връзка с онлайн пространството и новаторски дух. Има място за ръст на по-малки нишови брандове, ако по правилен начин доставят тази добавена стойност до потребителя. Но има и големи възможности за растеж на по-големите марки, които също се справят добре с даването на тази добавена стойност, като например нашите Jameson или Martell.

Иновациите вече са задължителна част в производството на спиртни напитки. Тя позволява адаптирането към новите тенденции (по-здравословен начин на живот, потребление от страна на дамите и т.н.). Нашият отговор в тази насока са малки нишови брандове като Monkey 47, Malfy, Inverroche, Rabbit Hole.

В момента отговаряте за Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Има ли разлики между тези пазари?

Този район е много разнообразен - имаме 55 филиала, групирани в 11 организации за управление на 3 континента; големи и малки пазари, установени или нововъзникващи; различни културни особености и различни хора. Създали сме стратегическа сегментация, основана на съответния пазарен потенциал и способността ни да се конкурираме - според нея разпределяме и ресурсите си. Потребителските модели варират на различните пазари, както и регулациите и начините на комуникация на нашите продукти. Общата ни цел е да увеличаваме дела си, да бъдем ориентирани към потребителите и да залагаме все повече на иновациите и дигиталните технологии.

Perno Ricard расте най-бързо в Азия, но над 70% от продажбите са все още на развитите пазари. Това не ограничава ли потенциала за увеличаване на оперативната ви печалба?

Страхотно е да сме наистина глобална компания, която има собствена дистрибуторска мрежа и добра експозиция както на развити, така и на развиващи се пазари. Искаме да сме там, където са нашите потребители. А някои развити пазари са изключително динамични, като най-големия в света - САЩ, където иновациите и премиум сегментът движат растежа. Същото важи за Великобритания в Европа. В Западна Европа аперитивът процъфтява, както и джинът. Винаги има възможности за растеж, ако една компания е наистина потребителски ориентирана.

Ако говорим за пазарите в страните от Европа, Близкия изток и Африка, кои брандове ви вълнуват най-много?

Трудно е да се избере. Бих казал Jameson, както и джина (Beefeater, Monkey 48, Malfy) и Lillet (нашият аперитив на основата на вино).

Как подхождате към прогнозирането на външните фактори, които могат да нарушат бизнес процесите ви?

Светът е бързо променлив и несигурен. Но отново това, че сме наистина глобална компания е най-добрата ни защита. Очевидно наблюдаваме внимателно ситуацията покрай Brexit и търговската война между САЩ и Китай. По отношение устойчивостта и отговорността сме много ангажирани: стартирахме много амбициозен план - "да доставяме добри продукти от добро място", развивайки нашия тероар. По този начин даваме по-добра стойност на нашите потребители и популяризираме отговорната консумация. Една от основните ни задачи е да сме отговорни към нашите потребители, клиенти, доставчици и служители

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още