IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономната кола на Uber може би не е била виновна за фаталния инцидент

Жената се е появила внезапно на пътя, твърди полицията в Темпе, позовавайки се на видеозапис

09:35 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разследванията, които стартираха веднага след първата смъртоносна катастрофа с автономен автомобил в САЩ, вероятно ще покажат, че колата на Uber не е виновна за инцидента в град Темпи, Аризона, където в неделя вечер жена, пресичаща платното, беше ударена от тестов автономен автомобил на стартъпа и почина от раните си в болницата.

Началникът на местната полиция в Темпе Силвия Мойр заяви пред San Francisco Chronicle, че видеото от камерата на автомобила показва, че жената „е стъпила от сянката директно на пътя".

"Ясно е, че в който и да е режим, автономен или не, този сблъсък би бил труден за предотвратяване", казва тя.

Според първоначалната информация от полицията автомобилът е пътувал с около 64 километра в час (38 мили в час). Няма доказателства, че е забавил скоростта. Допустимата скорост в този на участък от трасето е почти 56 километра в час (35 мили в час). 49-годишната, вероятно бездомна, жена, е прекосила улицата извън пешеходна пътека и според полицията е бутала велосипед до себе си. В същото време следващият пешеходен надлез е бил отдалечен на почти стотина метра. 

Междувременно екип от Националното управление за безопасност на движението в САЩ (NHTSA), подчинено на Министерството на транспорта, вече пристигна в Темпи, за да разследва инцидента, а Uber поясни, че съдейства напълно на властите. 

Централният аргумент на разработчиците на коли роботи е фактът, че 90% от катастрофите са причинени от грешки на шофьорите, а автономната технология може да ги предотврати. Същевременно обаче браншът се подготвя отдавна за това, че все някога ще има катастрофа с фатален край. По данни на NHTSA през 2016 г. над 37 000 души са починали от катастрофи по улиците в САЩ. 

Не бива да се забравя и друг факт - че Аризона е място с относително спокойно и благоприятно време. Това я прави много привлекателна за компаниите, които тестват безпилотни автомобили. Waymo, поделението за безпилотни коли на Google, също изпробва автомобилите си там. Компании като GM и Intel също тестват разработките си именно в този щат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Чудя се, защо първо не почнат да тестват автономните автомобили във Ф1---ако имаше представа за кво говориш, нямаше да се чудиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
той е известен форумен ***, няма особен смисъл да спориш с него. концентрирай се върху обидите... ако се зачетеш кво пише, главата ще те заболи от мозъчните му напъни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Чудя се, защо първо не почнат да тестват автономните автомобили във Ф1, и например, Париж-Дакар. Като спечелят по някой друг медал да почнат да ги тестват в градска среда. Във WRC също ще яко да видим някоя модифицирана автономна Тесла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Имаме един случай, в който в автономна кола шофьорът не си е държал ръцете където трябва и очите отворени и бам сянка имало, колело имало, пешеходната пътека била на другия край на улицата. Не ми говори за статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Няма такова нещо, като автономните коли да се учат от грешките си. Искаш да кажеш, че трябва да избият около няколко милиона човека, че да се научат от грешките си. Браво добра логика.Ползвал ли си на Нетфликс самоучещата се система, която ти предлага филми според твоите интереси. На базата на един пуснат филм ти предлага една купчина филми, които не бих гледал. След пускането на втори филм ти предлага съвсем други филми. Аз му викам статистика. Ако чакаме автономните автомобили да избият милиони хора, за да се научат благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
Тази кола се е управлявала от оператор дистанционно. А за учението няма такова научено нещо, което да избегне законите на вероятностите и на физиката напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 5 години
Голямото предимство на автономните автомобили е, че могат да се учат от грешките си и да се постига все по голяма сигурност. При хората няма възможност за учене от собствените и грешките на другите. Едни и същи грешки се повтарят постоянно. Това, че в равитите държави намаляват загиналите от ПТП се дължи не на хората, а на това, че технологията, която коригира човешките грешки е все по добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 5 години
За сега имаме 37 000 случая на смърт предизвикана от човек годишно и един случай за последните 10 години от както се тестват автономни коли. Този един случай за теб е достатъчен за да обвиниш технологията, че е далече от реалността? Тези водачи хора, които са убили 370 000 души за последните 10 години, запознати ли са били с реалността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
bvg
преди 5 години
скочила внезапно, паднала от моста пред колата, закона казва каране със несъобразена скорост. Край! Колата е длъжна да се закопае или да се телепортира ако изневиделица свлачище падне пред теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Като чета това изречение ми става ясно, че тази технология е толкова далеч от реалността, че не знам защо въобще се обсъжда в момента, а и тества в реални условия. Бутала велосипед, не пресякла на пешеходна пътека, била в сянка. Тия добре ли са? Това да не е технология, която да работи само в страни с 24 часово слънце греене. Иначе интересен начин за приучаване на населението да спазва законите. Ако го приложат тук, ще има поне 1000 смъртни случая на ден. Тук все някой бута нещо, я бебешка количка, я велосипед, я инвалидна количка, я баба си с двете патерици, я някое 9-10 годишно хлапе тегли 5 килограмовата раница на гърба си. Но пък като намалее населението наполовина, да видиш как всички ще пресичаме на пешеходни пътеки и няма да спринтираме на оранжево като че ли дявола ни гони.прекосила улицата извън пешеходна пътека и според полицията е бутала велосипед до себе си. В същото време следващият пешеходен надлез е бил отдалечен на почти стотина метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още