IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron: Отслабващото потребителско търсене е лоша новина за пазара на смартфони

Компанията очаква спад на продажбите на смартфони и компютри през останалата част на 2022 г.

19:24 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Micron Technology, голям производител на чипове с памет за персонални компютри и смартфони, обяви, че очаква продажбите на смартфони за останалата част на 2022 г. да бъдат значително по-ниски от очакваните по-рано. Като причина за това компанията посочва по-слабото потребителско търсене, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Micron Санджей Мехротра коментира пред анализатори, че очаква звеното за смартфони да свие продадените обеми с около 5% спрямо миналата година. Анализатори очакваха растеж с около 5 на сто, допълва Micron. Освен това компанията предупреди, че вярва, че продажбите на персонални компютри ще се свият с 10% спрямо миналата година, както и че прави промени в растежа на производството си, за да отговори на по-слабото търсене.

Той допълва, че някои потребители на персонални компютри и смартфони „коригират своя инвентар“ през втората половина на годината.

„Ако трябва да преведа това в бройки, то се равнява на около 130 млн. бройки по-малко спрямо очакваното по-рано тази година за смартфоните“, посочва Мехротра. „По подобен начин при персоналните компютри ще има, да кажем 30 млн. бройки свиване що се отнася до общите обеми спрямо прогнозираното по-рано тази година“.

Предупреждението на Micron е поредният сигнал, че пазарът на нови компютри и смартфони започва да се охлажда след две години, в които пандемията донесе огромен растеж на тези сегменти, след като хората работиха и учиха от вкъщи.

Micron снабдява с памет производители на смартфони, включително Apple. Motorola и Asus, така че има поглед над по-широките пазарни тенденции.

„Към края [на тримесечието] видяхме значително намаление на търсенето в индустрията, което преди всичко се дължи на по-слабото търсене от крайните потребители, включително тези, купуващи персонални компютри и смартфони“, коментира Мехротра. „Тези потребителски пазари бяха засегнати от по-ниските потребителски разходи в Китай, от войната между Русия и Украйна, както и от ускоряващата се инфлация по света“.

Прогнозата на производителя на чипове съответства на прогнозите на редица други компании. По-рано тази седмица Gartner прогнозира, че световните продажби на смартфони ще спаднат със 71% през 2022 г. Компанията ревизира по-ранната си прогноза за 2,2% растеж.

Цената на акциите на Micron се понижи с повече от 2% по време на следборсовата търговия, след като компанията отчете резултатите за фискалното си трето тримесечие на 2022 г., което завърши на 2 юни. Приходите от продажби са нараснали с 16% на годишна база до 8,64 млрд. долара, а печалбата на акция от 2,59 долара надмина очакванията на анализаторите.

Въпреки това компанията сви прогнозата за приходите си за текущото тримесечие до 7,2 млрд. долара, докато консенсусната прогноза на анализаторите е за 9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още