IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На САЩ им трябват още 3 млрд. долара, за да заместят Huawei и ZTE

Със сумата трябва да се компенсират финансово мобилните оператори, които са ползвали досега китайско оборудване

09:01 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Телекомуникационният регулатор на САЩ (FCC) се нуждае от още 3 млрд. долара, за да финансира премахването на оборудване, произведено от китайските телекомуникационни гиганти Huawei и ZTE от американските мрежи, с което общите разходи достигат 4,9 млрд. долара, съобщи регулаторът пред Конгреса. 

„За да се финансират всички разумни и подкрепени оценки на разходите... на Програмата за възстановяване на разходите ще са необходими 4,98 млрд. долара, което отразява текущ недостиг от 3,08 млрд. долара", пояснява Джесика Розенворсел, председател на Федералната комисия по комуникации, в цитирано от Ройтерс писмо до сенатор Мария Кантуел, която оглавява Комисията по търговия, наука и транспорт.

Тъй като Конгресът е отпуснал само 1,9 млрд. долара за финансиране на процеса на премахване, на компаниите ще бъдат възстановени само около 40% от разходите, добавя тя.

През 2019 г. Конгресът прие закон, с който възложи на FCC да принуди американските телекомуникационни оператори, които получават федерални субсидии, да прочистят мрежите си от телекомуникационно оборудване, което представлява риск за националната сигурност, с обещания за възстановяване на разходите.

FCC определи Huawei и ZTE като заплахи, принуждавайки американските компании да премахнат оборудването си или да бъдат замразени от правителствен фонд на стойност 8,3 млрд. долара за закупуване на ново оборудване. За финансирането на т.нар. усилие за „премахване и замяна" обаче Конгресът отпусна само 1,9 млрд. долара, което повдига въпроси за това колко ефективно ще бъде изпълнена програмата.

„При липса на допълнителни средства Комисията ще приложи схемата за приоритизиране, определена от Конгреса", казва Розенворсел в писмото, като добавя, че органът ще започне да обработва исканията за възстановяване на разходите "в момента, в който бъдат разпределени средствата през следващите дни".

От дружествата не се изисква да завършат работата до получаването на възстановяването на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още