Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Печалбата на Lenovo се понижи, но успя да надмине прогнозите

Компанията очаква по-голямо търсене заради хората, които работят от домовете си

Печалбата на Lenovo се понижи, но успя да надмине прогнозите

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-големият производител на персонални компютри в света Lenovo Group отчете силен спад на печалбата си за четвъртото тримесечие заради проблемите, причинени от кризата с коронавируса, макар че резулатът беше по-добър от очакваното, предава Ройтерс.

Председателят на Lenovo Ян Юенцин коментира, че производството се е върнало към нормалното си състояние и той очаква ръст на приходите на годишна база през това тримесечие за бизнеса с умни устройства и персонални компютри, както и за този с центрове за данни, тъй като все повече хора работят постоянно от вкъщи.

В отделен брифинг Ян заяви, че компанията очаква в рамките на две до три години общият пазар за персонални компютри ще се увеличили с 25 до 30 на сто.

Нетната печалба се потопи с 64% в периода от януари до март до 43 млн. долара, но това се оказа над консенсусната прогноза на анализаторите за 7,5 млн. долара. Приходите са се понижили с 9,7 на сто до 10,6 млрд. долара.

По-добрите от очакваното резултати доведоха до 5% скок на цената на акциите на компанията по време на следборсовата търговия.

Още по темата

Lenovo трябваше да затвори заводите си, включително голям такъв в Ухан, епицентърът на пандемията, заради мерки за овладяване на коронавируса. В някакъв момент компанията е изпаднала в по-екстремни ситуации, като е трябвало да споделя служители с други фирми и да изпраща офисните си работници на поточните линии, когато тези от производството са били под карантина.

„Възстановихме 100% от производството в Китай“, коментира Ян пред Ройтерс, макар че посочва, че все още има недостиг на част от компонентите.

В глобален мащаб продажбите на компютри се понижиха с 12,3% през първото тримесечие на 2020 г. Това е най-големият спад от 2013 г. и се дължи на пандемията, посочи миналия месец компанията за пазарни проучвания Gartner.

Lenovo държи 24,4% дял от пазара на персонални компютри през тримесечието, изпреварвайки конкурентите си HP и Dell, чиито дялове са съответно 21,5% и 19,7% по данни на Gartner.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Бодигард 2.0 - Интерактивна предупредителна жилетка за максимална безопасност