IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият в Европа комерсиален квантов компютър влиза в експлоатация

Икономиката се подготвя за ерата на квантовите технологии. Нова система от IBM трябва да помогне при разработването на специфични приложения

10:45 | 16.06.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вътрешността на IBM Quantum Computer. <em>Снимка: IBM</em></p>

Вътрешността на IBM Quantum Computer. Снимка: IBM

Едва ли мениджърите трябваше да се страхуват от срив в началото: официалното откриване беше този вторник, но системата вече работеше. Планирането на церемония с гости като канцлера Ангела Меркел се основава не само на технологичните условия, а по-скоро и на свободните дати.

Но все пак във всичко това имаше и дълбок смисъл. IBM представи първия в Европа комерсиален квантов компютър - в Енинген близо до Щутгарт. Мрежа от изследователски институции и компании в момента разработва специфични приложения за новата технология под ръководството на Fraunhofer Institut, пише германският Handelsblatt.

„Компютърът е символ за изграждането на екосистемата“, заяви шефът на IBM за Германия Грегор Пилен. Целта е да се разшири ноу-хауто, първите приложения вече съществуват. „Нарастващата ефективност отваря допълнителни възможности, а това ще се ускори неимоверно през следващите една или две години“, посочи той. 

Проектът е свързан с много надежди: веднага след като за няколко години новата компютърна архитектура достигне етапа, в който да си заслужава широкото комерсиално използване, германската икономика трябва да е готова за това - за разлика от предишните технологии. 

Това е „флагман на високотехнологичното място за правене на бизнес Германия", каза Меркел. Квантовите компютри са изиграли ключова роля в усилията за постигане на „технологичен и цифров суверенитет“ и по този начин също за растежа и заетостта, подчерта канцлерът. „Останалият свят не спи в тази област“, предупреждава обаче тя.

Политиците силно насърчават дейностите в това отношение, а федералното правителство е предоставило повече от 2 милиарда евро. Само за системата в Енинген, с капацитет от така наречени 27 кубита (квантов аналог на класическия бит), се планират инвестиции „от порядъка на 40 милиона евро“ за хардуер и услуги като поддръжка, съобщава мениджърът на IBM Пилен. Проектът е финансиран от федералното правителство и провинция Баден-Вюртемберг.

Как е изградена системата

Изграждането на „Quantum System One", както се нарича моделът, е било сложен проект както в техническо, така и в логистично отношение. Въпреки че IBM има 25 квантови компютъра в експлоатация чрез своята облачна мрежа, системата е първата в комерисален контекст. Групата е изградила устройството за елементарните частици в САЩ, охлаждащата система идва от Финландия, а системата за управление се разработва в Германия.

Екип в Енинген, където американската IT компания има национална централа, събра компонентите - под точното ръководство на колеги от САЩ, които не са били в състояние да пътуват поради коронакризата. Стъпка по стъпка те са преминали през всичко чрез видеоконферентни връзки - от сглобяването и инсталирането до калибрирането.

Точността е важна: квантовите компютри са чувствителни. Системите оценяват поведението на елементарните частици за своите аритметични операции. Те са изключително чувствителни към външни влияния. Ето защо се изискват температура близо до абсолютната нула от около минус 273 градуса по Целзий и среда, свободна от вибрации.

  

Това голямо усилие обаче е оправдано, ако квантовите компютри отговорят на огромните очаквания. Поради новата си архитектура те трябва да позволят операции, при които конвенционалните IT системи се сблъскват със своите граници. Това се отнася например за симулация на вещества и оптимизиране на алгоритми.

Това води до множество сценарии за ползването им: застрахователните компании могат по-добре да оценяват рисковете, фармацевтичните компании да симулират ефектите на молекулите, доставчиците на мобилност да прогнозират трафика, а изследователите по климата да разбират глобалното затопляне. И в Германия много компании се занимават с технологията, било то BASF или Bosch, Daimler или SAP.

Надежди се за 1000 кубита

Засега обаче това са само теоретични възможности: системите все още не са достатъчно стабилни. Нито IBM, нито конкуренти като Google, Microsoft, D-Wave или Honeywell предлагат квантови компютри, които са подходящи за масова комерсиална употреба.

Това изисква системи с достатъчен изчислителен капацитет и ниска податливост на грешки - един от основните проблеми до момента. Моментът за търговска използваемост скоро ще бъде достигнат, обеща мениджърът на IBM Пилен. IT групата публикува график, който предвижда система с над 1100 кубита до 2023 г., многократна на текущата производителност. 

Изследователите в Германия също ще се възползват от това. Разширяването на партньорството вече е в процес на обсъждане, съобщи Пилен. Когато технологията направи скок, потребителите също трябва да се възползват от него.

Това не е единствената инициатива в Германия. Десет корпорации искат да разработят „използваеми индустриални приложения“ в консорциума Qutac. Участват  разнообразни компании като BASF, SAP и Volkswagen. А в изследователския център Jülich първият етап на разширяване на квантов компютър, произведен в Германия, трябва да започне през есента като част от проекта „Open Super Q“.

Инициативата на Fraunhofer и IBM също показва, че в Германия поне досега липсваха играчи, които могат да създадат компютрите на бъдещето. С две думи – страната е зависима от износа.

За мениджъра на IBM Грегор Пилен настоящите проекти обаче са само междинна стъпка. „Амбицията ми е да имам няколко компютъра тук в Енинген и да развия центъра в  Quantum Hub за Европа", посочва той. Клиентите трябва да имат достъп до системите чрез облака. „А от средата на десетилетието“ Пилен очаква и големите компании сами да си купуват хардуера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Гномчето Джаба и Пинокио вероятно и не знаят, що е това компютър, камо ли квантов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
vzhekoff
преди 2 години
Не е вярно, лично съм пуснАл първиАт квантов компютър в Банкя. Ето и *** ще потвърди, също и Дани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
В България Ibm прави само поддръжката на системите в Европа и Сащ. Големите научни центрове са на Запад. Между другото, ibm са компанията с най-много патенти всяка година. Имат почти 400k служители по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 2 години
Този в София не е произведен в България, само е ситуиран тук. И не е квантов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
V.At.
преди 2 години
Не разбрах, това произведения в България суперкомпютър ли е, или пък IBM само се мъчат да достигнат нашите постижения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още